Врожайність соняшнику та кукурудзи в рамках Mini Hub LNZ Group

Врожайність соняшнику та кукурудзи в рамках Mini Hub LNZ Group

28 грудня 2021 1936 0

Протягом сезону на навчально-демонстраційних майданчиках формату Mini Hub компанії LNZ Group випробовували нові системи захисту та живлення, а також гібриди кукурудзи й соняшнику. Прийшов час оцінити отримані результати в кожному з регіонів, де проводилися дослідження, а це Рівненська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Донецька та Харківська області. Тож яку врожайність продемонстрував соняшник Strube та гібриди кукурудзи UNIVERSEED, якими були кондиції зерна після жнив, як виглядала система захисту і скільки вона коштувала — розповідають менеджери компанії LNZ Group.

Дніпропетровська, Донецька, Кіровоградська області

Соняшник на Донеччині та Дніпровщині

Старт посівного сезону був не надто сприятливим. Хоча весна прийшла в оптимальні терміни, квітень і травень видалися холодними. Соняшник у регіонах почали сіяти у квітні, а закінчили аж 15 червня через перепади температур та нерівномірні опади.

Дивитись за темою: Показники врожайності гібридів кукурудзи UNIVERSEED в 2021 році

Сергій Корнюшенко, менеджер з розвитку агротехнологій у Східному регіоні LNZ Group

«Десь випадало до 60 мм за добу, а десь дощів взагалі не було. У липні та серпні спостерігалося зростання температур до 38–42°C, а вночі — 15–25°C, що спровокувало появу низки захворювань: борошнистої роси, іржі, фомозу та фомопсису. Де погода давала провести вчасно обробку — хвороб було менше. Та не у всіх є висококліренсні обприскувачі, тож якщо дощі не дали вийти в поле вчасно, то друга обробка не проводилася. На Донеччині, де є безпілотні зони, там і авіацією скористатися не можна було», — пригадує менеджер компанії LNZ Сергій Корнюшенко.

Зі шкідниками критичної ситуації не було. Де-не-де вогнівки були, різні види совок. Єдине, з чим тут боролися активно, це з великим заселенням попелиці — спека суттєво сприяла її розвитку.

Якщо дивитися на загальну картину, то одні й ті ж гібриди в різних регіонах показали різну врожайність: показники коливалися від 1,5 до 3 т/га.

Читати також: Кукурудза — яким буде урожай, ціна сушки та прогнози

Одні й ті ж гібриди в різних регіонах показали різну врожайність

«В цілому ж, попри погодні корективи, результат вдалося отримати кращий, ніж торік, хоча це стосується не всіх господарств. Де дотримувались технології, там і вищий врожай отримували», — зазначив Сергій Корнюшенко.

Результати гібридів соняшнику Strube

На Mini Hab Дніпровщини і Кіровоградщини досліджували кілька гібридів Strube — це Орфео, Баско, Целсо, Фаусто і Сарелія.

  • Якщо рахувати по бункерній вазі, то лідером став Баско — 3,3 т/га при вологості 6,2%.
  • Орфео дав трішки нижчий результат. Це більш інтенсивний гібрид і через те, що більш пізній, трохи «підгорів» за півтора місяця без опадів. Тут отримали 2,8 т/га при вологості 5,1%, тобто теж вже пересушене зерно було.
  • Целсо під систему сульфо технології, під no-till дав 2,9 т/га при вологості 5,4%.
  • Фаусто показав 3 т/га при вологості 7,1%.
  • Новий гібрид Сарелія показав врожайність 2,89 т/га при волозі 7,3%. Він найпізніший, найбільш високорослий і, найімовірніше, йому не вистачило вологи.

Читати ще: Соняшник і соя: огляд сезону, результати жнив та ціни

Якщо рахувати по бункерній вазі, то лідером став гібрид Баско

«Для нашого регіону це досить хороші показники, я результатами задоволений. Кондиції зерна такі, що будь-який елеватор прийме без проблем і доробок», — додав Сергій Корнюшенко.

У товарних посівах також були гібриди Strube в Донецькій, Дніпропетровській і Кіровоградській областях. Середні показники були не нижче 2,5 т/га. Для цих областей це хороший результат, тож гібриди достойні уваги. Головне при виборі гібрида — чітко дотримуватися технології вирощування.

Схема захисту

Ґрунтова система захисту була побудована на Сора-Нет + Айдахо 2 л і 1,8 л/га відповідно. Такий вибір зумовлений справжньою проблемою нашого регіону — амброзією полинолистою.

Застосовували також і фунгіцидний захист — Абсолют (карбендазим)+ Парацельс (флутріафол) у нормі 0,5 + 0,5 л/га в фазі 6-8 листків. По фазі зірочки вносили також ДОТ + Старк (азоксистробін) 0,5 л + 0,5 л/га. Це все система DEFENDA, тож захист був потужний і результат хороший.

«Перша система захисту виходила по вартості від 280 грн/га. По другій виходило орієнтовно 550 грн/га. Якщо врахувати остаточний результат при вартості соняшника сьогодні — то отримати 3 т і витратити 1000 грн/га, я вважаю, це нормальний показник, і вкладені кошти окупилися», — розповідає Сергій Корнюшенко.

За спостереженнями менеджера компанії LNZ, соняшник ранніх термінів посіву більш схильний до хвороб і дає менший результат, ніж в оптимальні терміни.

Зрозуміло, що багато хто виходить сіяти раніше, тому що в нас проблеми з вологою. Проте експерт все ж радить, якщо дозволяють погодні умови, переносити посів на другу декаду травня — це дасть кращий результат.

Рівненська область

Особливості сезону

Кукурудза на Заході України відчуває себе справжньою «царицею полів», адже у 2021 році в регіоні нею було засіяно близько 1 млн га. В лідерах Хмельницька — 300 тис.га, Тернопільська — 170 тис. га та Рівненська області — 100 тис. га.

Терміни сівби культури тут теж були далекими від оптимальних. Затяжна холодна весна, низькі середньодобові температури та весняні опади змістили посівну подекуди на місяць, що позначилося на початкових фазах розвитку кукурудзи. Нерідко аграрії спостерігали жовто-зелене забарвлення листкових пластинок та повільний ріст рослин гібридів кукурудзи.

Дивитись за темою: Силосний університет LNZ Group

Віталій Лапчинський, менеджер з розвитку агротехнологій у Західному регіоні компанії LNZ Group

«Позакореневе підживлення кукурудзи антистресантом DEFENDA Аміно (1 л/га) та стимулятором росту кореневої системи DEFENDA Цинк (1 л/га) дозволило значно покращити стан посівів, на яких через брак температури спостерігалося порушення фізіологічно-обмінних процесів», — розповідає менеджер компанії LNZ Віталій Лапчинський.

В регіоні, в першій половині вегетації кукурудзи, на істотне поповнення запасів продуктивної вологи у ґрунті, впливали потужні циклони, що супроводжувалися шквальними вітрами та градобоєм.

Врожайність гібридів кукурудзи UNIVERSEED

В поточному сезоні, значний вплив на розвиток кукурудзи, зіграли агротехнічні заходи, особливо це стосується живлення, норми висіву та правильного підбору гібридів за групами стиглості. За біометричними параметрами, нинішній стан рослин кукурудзи дещо поступається минулорічному.

«Пізні строки сівби (з кінця квітня по 20 травня), повільні темпи наростання біомаси в першій половині вегетації, сформована, внаслідок перезволоження ґрунту, поверхнева коренева система рослин, висока температура повітря (вище 35°С) та дефіцит вологи на завершальних етапах органогенезу знайшли своє відображення на врожайності гібридів кукурудзи», — пригадує Віталій Лапчинський.

  • EXPM032 (ФАО 220) — ранньостиглий гібрид, який поширений в усіх регіонах України, використовується часто для пересіву нездалих озимих зернових. В середньому по господарствах сформував урожай 12,1 т/га за базової вологості 14 %.
  • UNI3510/EXPM015 (ФАО 260) — посухостійкий, придатний для ранньої сівби, стійкий до сажкових захворювань. Середня врожайність по західному регіону — 13,6 т/га при базовій вологості 14 %.
  • UNI3410/EXPM013 (ФАО 290) — середньостиглий інтенсивний гібрид, для якого характерний швидкий стартовий ріст. За базової вологості 14 % в умовах Заходу мав середню врожайність 12,1 т/га.
  • UNI3414/EXPI143 (ФАО 360) — інтенсивний гібрид кукурудзи придатний для no-till технології вирощування. Еректоїдний тип облистяності дозволяє дещо загущувати посіви. Середня урожайність в регіоні за базової вологості — 12,9 т/га.

Читати також: Удосконалення зернятка: як створюють посівмат кукурудзи в ЛНЗ

За біометричними параметрами, нинішній стан рослин кукурудзи дещо поступається минулорічному

Схема захисту

В ґрунтово-кліматичних умовах регіону оптимальним рішенням на початку посівної був ґрунтовий захист Сора-Нет 2 л/га + Айдахо 1,7 л/га. Коли відходив ризик нічних холодів, ефективною ставала й схема ґрунтового захисту: Айдахо 1,7 л/га + Дабл Трай 1,5 л/га. Слід зазначити що в ціновому вираженні обидві грунтові схеми в цьому році обійшлися господарникам в межах 675 грн/га.

Профіцит вологи в першій половині вегетації на посівах кукурудзи, де не було внесено ґрунтові гербіциди, спричинив появу «другої хвилі» бур’янів. Прогресували бур’яни й на площах, де кукурудзою пересівалися озимі зернові, що погано перезимували, та не використовувався ґрунтовий захист. В цьому випадку допомагав зберегти посіви страховий захист кукурудзи. На полях де попередником був соняшник, гарним рішенням було використання Сумаро 0,25 л/га + Муссон 1,0 л/га + прилипач Мачо 0,25 л/га. (785 грн/га).

Таку систему захисту застосовували у фазах кукурудзи від 3 до 10 листків. На полях, де панівними бур’янами були осот, підмаренник чіпкий, ромашка непахуча, гірчаки та хрестоцвіті за середньодобової температури +15°C в допомозі ставав гербіцид вибіркової дії Примус (2-етилгексиловий ефір, 2,4 – Д 452 г/л + флорасулам, 6,3 г/л) в нормі 0,6 л/га (80 грн/га) + Муссон 1л/га.

Харківська область

Особливості сезону

Територія Харківської області знаходиться в Лісостеповій зоні України, яку дедалі частіше відносять до зони «ризикованого землеробства».

До суттєвих недоліків цього сезону належить нерівномірний розподіл атмосферних опадів впродовж вегетаційного періоду з частими посухами і перепадами температур.

Читати за темою: 5 кроків до успіху при вирощуванні кукурудзи

Територію лісостепової зони дедалі частіше відносять до зони «ризикованого землеробства»

Для посіву Mini Hub в цьому сезоні обрано територію з високим потенціалом зволоження, щоб забезпечити оптимальні гідротермічні умови росту кукурудзи в регіоні. Прогнози стосовно погоди тут здебільшого виправдалися, і розвиток шкідників та хвороб не перевищував економічного порогу шкодочинності.

Врожайність гібридів кукурудзи UNIVERSEED на Харківщині

В поточному році на Mini Hub за інтенсивною технологією вирощувалися шість оптимальних для Північно-східного регіону гібридів зернової кукурудзи бренду UNIVERSEED:

Читати ще: Топ меседжів із силосного воркшопу LNZ group

Менеджер з розвитку агротехнологій Північно-Східного регіону «LNZ Group»

«На час жнив у першій декаді жовтня вологість зерна відрізнялася залежно від індексу скоростиглості гібриду. В умовах поточного сезону при впровадженні однакових елементів технології вирощування максимально реалізував свій продуктивний потенціал гібрид EXPВ003 з ФАО 440», — розповідає менеджер з розвитку технологій компанії LNZ Сергій Уваров.

  • UNI3510/EXPM032 (ФАО 220) — 6,2 т/га при 19,7%,
  • UNI310/EXPM015 (ФАО 260) — 8,9 т/га при 19,5%,
  • UNI3313/EXPH002 (ФАО 330) — 7,4 т/га при 15,1%,
  • EXPI143 (ФАО 340) — 9,9 т/га при 23,3%,
  • UNI3511/ EXPH003 (ФАО 350) — 8,9 т/га при 18,8%,
  • EXPВ003 (ФАО 440) — 11,8 т/га при 25,9%.

Читати також: Григорій Бахметьєв: Інвестиції у зрошення окупляться за три роки

В умовах поточного сезону максимально реалізував свій продуктивний потенціал гібрид EXPВ003

Схема захисту кукурудзи

Через низький ступінь ураженості шкідниками інсектициди протягом сезону не застосовувалися. Відповідно, цього року система захисту кукурудзи складалася із застосування ґрунтових та страхових гербіцидів. Ключовим у системі захисту кукурудзи на харківському Mini Hub, враховуючи її низьку конкуренцію з бур’янами, було застосування гербіцидів бренду DEFENDA. Одразу після посіву, 10 травня, тут були внесені ґрунтові гербіциди Сора-Нет у нормі 2 л/га та Айдахо з нормою 2 л/га відповідно.

Наступним кроком було внесення страхових гербіцидів Муссон (нікосульфурон, 40 г/л) в нормі 1,25 л/га проти однорічних та багаторічних злакових та Сумаро (мезотріон, 480 г/л) для контролю однорічних і багаторічних широколистих бур’янів із нормою застосування 0,25 л/га.

Умовою отримання високих врожаїв кукурудзи є мінімізація конкуренції з сегетальною рослинністю. Відповідно, мінімальний захист посівів кукурудзи передбачає застосування гербіцидів. Вартість впровадженої на Mini Hub системи захисту, яка продемонструвала свою ефективність, в цінах на першу половину 2021 року становила 1350 грн/га.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus