Польські садівники звинувачують українського аграрія в шахрайстві

4 січня 2022 2899 0
Польські садівники звинувачують українського аграрія в шахрайстві

Низка польських садівників, які вирощують яблука, звинуватили українського бізнесмена Тараса Барщовського та його концерн у багатомільйонному шахрайстві. Про це пише zaxid.net, з посиланням на польський телеканал Polsat.

Як зазначається, бізнесмен нібито закуповував у польських фермерів яблука у промислових масштабах, але не заплатив за них.

«Фірма Тараса Б. володіє сімома філіями у трьох країнах: Україні, Молдові і Польщі — в Аннаполю і у Двікозах​. Спершу переробні підприємства отримували від постачальників тисячі тонн яблук, але не розрахувались за прийнятий товар у зазначений час», — йдеться у матеріалі.

У повідомленні телеканалу Polsat не зазначається прізвища українського підприємця, який начебто не повернув гроші польським садівникам, та назва його концерну. Однак профільний портал польських садівників e-sadownictwo.pl стверджує, що мова йде про Тараса Барщовського і його компанію T.B.Fruit.

«Луціан Зембек, син одного із постраждалих фермерів, який не може отримати від українського підприємця понад 800 тис. злотих (5,4 млн грн), розповів, що станом на початок грудня господарств і фірм, які скаржаться на невиплату грошей T.B.Fruit уже є 20. Усі вони об’єднались і найняли адвокатів для відстоювання своїх прав у суді. Свої втрати польські фермери оцінюють у 14 млн злотих (93,5 млн грн)», — йдеться у повідомленні видання.

Згідно з інформацією, одним із постраждалих у цій справі є фермер із Закшуві Люблінського воєводства Марцін Ґазда. На 26 га фермер утримує сади, а також скуповує фрукти й овочі, які згодом здає на переробку. Один із заводів, якому здавав врожай Марцін Ґазда, був в Аннаполю.

«Це великий завод з високою пропускною здатністю, і тут можна було швидко розвантажити вантажівки. Ми домовилися з компанією, що доставимо їм товар, і вони негайно переведуть нам гроші. Завод працював 3-4 тижні. Потім нам зателефонували і повідомили, що виплати затримуються», — розповів фермер.

Після цього дзвінка Марцін Ґазда перестав постачати на завод яблука і почав чекати виплати грошей. Минуло кілька місяців, а своїх майже півмільйона злотих фермер так і не отримав.

Обурені фермери, за інформацією видання, подались до суду і виграли свої справи, але рахунки фірми, яка переробляла яблука, виявились порожніми. Наразі за справою триває слідство.

Читайте також: Площі насаджень під плодовими культурами зменшились на 63%

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus