Аграріям потрібно надавати безвідсоткові кредити на встановлення біогазових станцій — депутат

10 січня 2022 988 0
Секретар аграрного комітету, народний депутат України Іван Чайківський
Секретар аграрного комітету, народний депутат України Іван Чайківський

В Україні потрібно створити державну програму, яка стимулюватиме виробництво біогазу з аграрних відходів. Зокрема, аграріям можна надавати безвідсоткові кредити на будівництво біогазових станцій. Про це повідомив секретар аграрного комітету, народний депутат України Іван Чайківський на AgroPolit.com.

«Щоб виробляти біогаз, аграрію потрібно придбати супердороге імпортне обладнання. В Європі надають своєму товаровиробнику субсидію або посильні кредити для цього. В умовах дефіцитного бюджету Україні не варто сподіватися на досвід Німеччини, яка давала 100% компенсації з бюджету на встановлення сонячних панелей на тваринницьких комплексах», — зауважив нардеп. 

Тому, на його думку, держава може надавати 10-річні кредити під ставку 0% для будівництва біогазових станцій. Такий крок сприятиме утилізації аграрних біовідходів та посилить енергетичну незалежність країни.

«Не всі агробіовідходи будуть перероблені на біогаз. Частина їх — це органічні добрива. Якщо правильно відпрацювати технологію, то Україна може стати ще успішним їх експортером до ЄС. Запит на це існує», — наголосив Іван Чайківський. 

Нагадаємо нещодавно йшлося, що аграрний сектор України може виробляти до 8 млрд кубів біогазу на рік.

Читайте також: У США виготовляють асфальт, бетон та покрівлі з використанням сої

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus