Вартість мінеральних добрив у сезон зросте — прогноз

11 січня 2022 444 0
Вартість мінеральних добрив у сезон зросте — прогноз
Depositphotos

Чим ближче до сезону, тим імовірніше, що вартість мінеральних добрив зросте. Про це розповів керівник напрямку LNZ Energo LNZ Group Роман Кравець в матеріалі «Не відкладайте закупівлю добрив «в довгий ящик» на Latifundist.com.

Саме тому експерт радить не відкладати прийняття рішення про купівлю добрив у «довгий ящик».

«Формула проста: чим ближче до сезону, тим вірогідніше, що вартість мінеральних добрив зросте. Ключових факторів цього зростання два: дорога сировина (і, відповідно, зростання собівартості) і дефіцит добрив на ринку», — пояснив Роман Кравець.

Нагадаємо, наприкінці грудня ціни на газ у Європі значно знизились. Виробники очікували просідання цін на мінеральні добрива, проте його не відбулось.

«Тренд на зниження ціни як тренд на зростання треба розглядати в комплексі. Фактично, навіть після суттєвої корекції, ціна на газ в Європі 27 грудня була вищою ніж місяцем раніше — 27 листопада. Обмеження імпорту російського газу і потенційне зростання попиту на газ через низькі температури, продовжують дестабілізувати ситуацію на європейському ринку газу», — пояснив директор з маркетингу компанії «Українські мінеральні добрива» (UMF) Сергій Рубан.

Як додав Роман Кравець, у газовій галузі зима — це завжди піковий сезон, тому варто очікувати чергового зростання.

«Тим більше, що для цього є чимало передумов. Зокрема, низький рівень запасів природного газу в сховищах. В Україні в тому числі. Хоча я думаю, що навесні ціни на газ у відносному значенні дещо знизяться. Однозначно. Проте, який це буде рівень в абсолютних показниках, поки важко спрогнозувати», — додав Роман Кравець.

Читати за темою: Ціна карбаміду перевищила 32 тисячі грн за тонну

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus