Експерти прогнозують зростання цін на пальне

11 січня 2022 980 0
Експерти прогнозують зростання цін на пальне
Depositphotos

Протягом новорічно-різдвяного періоду ціни на пальне в Україні помітно зросли. Згідно з оновленими даними Мінекономіки, вартість бензину підвищилась на 1 грн /л, а дизель — на 66 коп./л. Повідомляє Сьогодні.

Експерти називають такі цінові тенденції обґрунтованим, оскільки за грудень та початок січня виросли світові котирування на нафту на понад 10%, а Україна імпортує до 80% нафтопродуктів. А отже, подорожчали й бензин та дизель.

Нагадаємо, виходячи з ціни нафти $80/барель та прогнозного курсу 28,05 грн за $1, гранична ціна літри бензину А-95 у 2022 р. становитиме близько 32,8 грн, а дизпального — 31,24 грн. 

Аналітик Артем Куюн вважає, що серед причин, які вплинули на ринок пального, були події в Казахстані.

«Казахстан завжди був основною альтернативою Росії та Білорусі, а сьогодні саме казахстанський канал потрапив під загрозу перекриття, що може порушити крихкий баланс українського ринку зрідженого газу», — пояснив фахівець.

За його словами, поки що немає достовірної інформації про найближче майбутнє експорту газу з Казахстану. Але українським трейдерам необхідно розпочати відпрацювання можливих сценаріїв, включаючи повне припинення відвантажень газу із цієї країни.

Читати за темою: Влада Казахстану озвучила кроки для стабілізації ситуації в АПК

Експерти попереджають про продовження зростання цін на бензин і ДП. Черговий поштовх дадуть нові рекомендовані ціни від Мінекономіки, публікація яких очікується 13-14 січня.

Аналітики очікують, що вони підвищаться в межах 1 грн/л, тобто звичайний, не преміальний бензин А-95 може коштувати близько 33 грн/л.

«Таких високих цін на цей вид пального в Україні ще не було», — йдеться у повідомленні.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus