Сходи озимини перебувають в не найкращому стані — агроном

17 січня 2022 1504 0
Озимина
Kurkul.comОзимина

Через посуху сходи озимих культур перебувають у не найкращому стані. Про це розповів  головний агроном ТОВ «Захід-Агро МХП» Євгеній Гуменюк в матеріалі «Пшениця озима, що загартована зимовими морозами і схована під снігом взимку, дає кращий врожай» на SuperAgronom.com.

Він розповів, що станом на початок листопада було отримано близько 70% сходів. Сіяти озимі почали 10 вересня і продовжували до початку листопада, з певними вимушеними перервами через погодні умови.

«Більшість опадів припала на період до початку сівби (до 10 вересня), а от жовтень був бідним на вологу, наприклад, по Північному виробничому підрозділі випало всього 3 мм опадів за середньої багаторічної норми 45 мм», — розповів Євгеній Гуменюк. 

Зі слів агронома, на сьогодні негативних факторів, що впливали б на рослини, не спостерігається. І якщо погодні умови і далі будуть типовими для зими в регіоні, причин для загибелі або вимерзання рослин не буде.

«Пшениця озима, висіяна на полях «Захід-Агро МХП», уже пройшла загартування першими приморозками. Також для гарного врожаю важливим є сніговий покрив від 5-10 см, який захищає озимину від морозяних вітрів. Бо не так страшні рослинам морози, як зимові пронизливі вітри», — наголосив експерт.

Нагадаємо, в Держпродспоживслужбі попередили, якщо перепади температур збережуться надалі, то існує загроза утворення льодяної кірки, що може призвести до пошкодження посівів озимих культур. 

Читайте також: Синоптики озвучили прогноз погоди на наступний тиждень

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus