Криза на ринку добрив призведе до зростання ціни хліба та погіршення його якості — Томич

25 січня 2022 494 0
Криза на ринку добрив призведе до зростання ціни хліба та погіршення його якості — Томич
Depositphotos

Кризова ситуація на ринку добрив вплине на продовольчий сектор, посіви та врожайність пшениці. Ц надалі призведе до погіршення якості хліба та зростання цін на нього. Таку думку висловив голова Союзу українського селянства Іван Томич, пише УНІАН.

«У складі міндобрив, особливо азотних, головна частка — газ. І його ціна, відповідно, переноситься у вартість добрив. Азотні добрива минулого року коштували 7-8 тисяч, сьогодні — близько 27 тисяч. І сільгоспвиробники, окрім крупних латифундій, будуть їх вносити мало або й зовсім не будуть. Особливо це стосується пшениці», — підкреслив експерт.

За його словами, криза на ринку мінеральних добрив відобразиться на посівах і врожайності пшениці, а також — на якості та ціні хліба.

«Всі витрати йдуть у хліб не сьогоднішній, а той, що буде восени. Цей хліб буде малоякісним, бо як не дати азоту, то це все одно, що маленькій дитині не дати молока», — наголосив Іван Томич.

Він додав, що ситуація на ринку мінеральних добрив є загрозливою для продовольчого сектору загалом.

«Пшениця для хліба і булочок — це одна частина. А ще пшениця, ячмінь, кукурудза — це корм для тварин. Якщо вони будуть ще дорожчими, то будуть зупинятись підприємства із виробництва тваринницької продукції», — підсумував експерт.

Нагадаємо, з України вже експортували понад 36 млн т зернових та зернобобових. За словами віце-президента НААН, академіка Ануш Балян масовий вивіз продовжується, а отже, виробники змушені докуповувати фуражне зерно, що вплине на якість соціального хліба та його ціну.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus