Через неконтрольований експорт зерна ціни на агропродукцію зростатимуть — Балян

24 січня 2022 2158 0
Через неконтрольований експорт зерна ціни на агропродукцію зростатимуть — Балян
Kurkul.com

На тлі зростання цін на енергоресурси через масовий експорт сортового зерна держрезерви майже спустошені. Про це розповіла віце-президент НААН, академік Ануш Балян, передає UBR.

Нагадаємо, наразі з України вже експортували понад 36 млн т зернових та зернобобових. За словами експертки масовий вивіз продовжується, а отже, виробники змушені докуповувати фуражне зерно, що вплине на якість соціального хліба.

«Масовий експорт зерна стався на тлі військової загрози, попри необхідні запаси в держрезервах. Зараз доводиться закуповувати за кордоном борошно, причому вироблене з українського зерна. Яких цін на хліб ми можемо очікувати, коли пшениця та жито високої якості продаються, і ми імпортуємо борошно ?», — прокоментувала Ануш Балян.

Читайте також: Туреччина на тендері закупила продовольчу пшеницю в України

За її словами, неконтрольований експорт вітчизняного зерна призведе до зростання цін на агропродукцію.

Такої ж думки й політичний та економічний аналітик, експерт Growford Institute Валерій Клочок. Він також зауважує, що на тлі потреби закуповувати борошно Україна зіткнеться з сезонним його подорожчанням, адже кожної весни ціни на цей вид продукції стабільно зростають.

Ануш Балян зазначила, що експорт справді є важливим джерелом іноземних валютних доходів до бюджету, але його обсяги мають контролюватись.

«За минулий рік ми збільшили експорт сільськогосподарської продукції на 25%, на суму майже $28 млрд. Продукції рослинництва продається за кордоном на $15,6 млрд, це 56% від усього аграрного експорту. На $7 млрд продано жирів, масла вершкового та соняшникової олії. М'яса свиней, великої рогатої худоби, свійської птиці експортовано на суму $1,4 млрд», — додала вчена.

Водночас, за її словами, імпорт склав $7,8 млрд — це переважно готова продукція обробки, яка вже принесла прибуток у країнах-виробниках. Україна ж постачає здебільшого сировину.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus