До серпня ціна олії може сягнути 75 грн/л — експертка

26 січня 2022 296 0
Олія
Олія

За розрахунками науковців, до серпня 2022 р. олія може здорожчати в межах 20% — до 75 грн/л. Про це розповіла завідувач відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Інна Сало.

«Падіння обсягів світового виробництва олійних спричинило стрімке зростання світових цін на олію та шрот, що знайшло своє відображення на внутрішньому продовольчому ринку України. На початку січня 2022 р. олія коштувала в середньому 61,43 грн/л. Надалі очікується поступове сезонне збільшення відпускної ціни насіння соняшнику, що відобразиться на зростанні ціни соняшникової олії», — пояснила експертка. 

З її слів, також на вартість продукту вплинули урядове збільшення тарифів на електроенергію (+36,6 %), водопостачання (+10,9 %), водовідведення (+17,3 %), підвищення цін на енергоносії, плати за оренду приміщень та комунальних послуг в цілому, рівня заробітної плати працівників, транспортних витрат, зокрема, бензину А-95 (+22 %) тощо.

Нагадаємо, КМУ розширив перелік продуктів харчування, що потрапляють під державне цінове регулювання, зокрема сюди ввійшли виробники хліба, борошна, молочної продукції, олії соняшникової, яєць та курятини. Проте виробники просять скасувати постанову про регулювання цін.

Читайте також: Сільгоспвиробникам розповіли, як у березні отримати газ за зниженою ціною

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus