Тонна добрив в Україні коштує, як 3 тонни пшениці — фермер

27 січня 2022 11036 0
Тонна добрив в Україні коштує, як 3 тонни пшениці — фермер
Depositphotos

В зв’язку із подорожчанням добрив, фермери скорочують їх застосування та бідкаються, що ціни занадто високі для них. Про це йдеться у матеріалі «Як зберегти рентабельність — шляхи економії для фермерів у 2022 році» на Kurkul.com.

«Я вважаю, що тут держава повинна протягнути руку допомоги аграріям, щоб люди змогли купити добрива. Вибачте, 30 тис. грн за тонну карбаміду чи селітри — це вже занадто. Тонна добрив ніколи не коштувала, як 2 тонни пшениці, ніколи. А сьогодні вже 3 т пшениці потрібно віддати за 1 т добрив. Ну це занадто», — обурюється Сергій Чубовський, керівник ТОВ «Козацьке».

А тим часом на початок 2022 року ціна карбаміду вже перевищила 34 тис. грн/т.

Також на весну на тлі загального дефіциту азотних добрив очікується гострий дефіцит КАСу через відкладений попит. Багато господарств, які раніше наперед купували добриво, цього року захочуть придбати його навесні, сподіваючись, що ціни доти впадуть.

«Ситуація з КАС складніша, ніж із твердими добривами, адже необхідний спеціальний транспорт, а знайти вільну автоцистерну навесні буде нереально. Це не гранульовані добрива, які можна вивезти із заводу чи складу самотужки. Тому виникатимуть ситуації, коли аграрії оплатили товар і на заводі він є, але довезти його немає чим. Через що постачання будуть невчасними», — пояснив директор компанії «Укрхімекспорт» Олексій Малеванець

Також непроста ситуація і з засобами захисту рослин. За цим напрямком також відчувається дефіцит — багатьох препаратів просто немає в наявності. За словами директора підприємства «Ольвія» Анатолія Тиховода, купити препарати за усталеною схемою не вдається.

«Багато препаратів уже довелося замінити. Десь на дорожчі аналоги, а десь на дешевші або й генерики. Це негативно позначиться на виробництві, адже напрацьовані роками схеми змінюються. Ми не можемо передбачити, як на наших полях діятимуть різні препарати. Зазвичай нові ЗЗР ми випробовуємо дуже обережно», — розповів Анатолій Тиховод.

Читайте також: Зростання цін на добрива та пальне змусять фермерів шукати нові шляхи економії — думка

Як пояснюють дистриб’ютори ЗЗР, тут теж не обійшлося без «головних винуватців» — карантинних обмежень та Китаю. Деякі діючі речовини препаратів виготовляються в цій країні, і через пандемію їх було вироблено недостатньо, щоб забезпечити ринок.

На додачу, глобальні карантинні заходи порушують логістичні зв'язки, і постачальники не завжди можуть вчасно виконати зобов'язання перед виробниками ЗЗР.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus