В Україні площі вирощування амаранту зростуть — Дуда

30 січня 2022 886 0
Амарант
DepositphotosАмарант

В Україні набуває популярності вирощування амаранту — в останні три роки площі наблизилися до позначки 4 тис. га. Перетнути цю позначку аграрії планують цьогоріч. Про це розповів Олександр Дуда, голова ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції» у матеріалі «Амарант: Як вирощувати, чим збирати та скільки коштує технологія?» на SuperAgronom.com.

Сьогодні в Україні районовано 19 сортів амаранту. Ентузіасти вирощують близько 5-6, а в промисловому виробництві домінують три — Харківський-1, Лєра, Ультра.

Найбільш придатними для вирощування культури є південні та центральні області України, враховуючи високу посухостійкість культури. 

За словами експерта, амарант потребує у 2-3 рази менше води для формування одиниці органічної речовини, ніж озима пшениця та кукурудза, що робить культуру адаптованою для різних кліматичних умов України.

Як зазначив Олександр Дуда, амарант має достатньо глибоку переробку: амарантові каші, макаронні, хлібопекарські та кондитерські вироби, пластівців, медовий амарант, попамарант, олія тощо. Тож, за його словами, в Україні реально споживати 20-30 тис. т.

Також він додав, що привабливою є і ціна культури.

«На сьогодні гуртова ціна на амарант для вітчизняних переробних підприємств складає 30 тис. грн/т. Закупівельна ціна у фермерів — 25 тис. грн/т. Чинниками ціноутворення є витрати на очищення та сушіння збіжжя амаранту, його пакування та зберігання, які сягають близько 5 тис. грн/т», — розповів голова ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції».

До того ж амарант відомий як сидерат для відновлення родючості ґрунтів. Ефект ми спостерігаємо самі, а також маємо відгуки сільгоспвиробників, які підтверджують, що культура є гарним попередником не тільки для ярих, а й для озимини пізньої сівби.

Читайте також: Олександр Дуда: Про пожнивні посіви амаранту — скільки фермер може заробити з 1 га

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus