На власних добривах врожайність кукурудзи зросла до 50% — досвід

31 січня 2022 556 0
Кукурудза
Кукурудза

В МХП для зменшення деградації ґрунтів використовують продукти власного біогазового комплексу, зокрема дигестат зброджування. Його застосування в 2021 р. дозволило збільшити врожайність озимих пшениці і ячменю на 25%,а кукурудзи на зерно — до 50%. Про це йдеться в матеріалі «Оптимізація азотного живлення, органічні добрива, деструктори: досвід агрохолдингів» на SuperAgronom.com.

 «Ми використовуємо не лише класичне добриво — курячий послід, але й продукти після ферментації та біогазового збродження, які дозволяють зменшити ерозію ґрунту, покращити його вологопроникність», — розповів фахівець з розвитку інновацій МХП Андрій Кравчук. 

Серед переваг дигестату біогазового зброджування є пролонгована дія, здатність покращувати водний і повітряний режими та регулювати кислотність від нейтральної до слабо лужної, що робить його хорошим для поглинання підкисленими ґрунтами. Крім використання органічних добрив і сумішей, в МХП застосовують люцерну як сидерат.

До того ж, на базі власного біогазового комплексу МХП реалізує програму пілотного внесення рідких та твердих органічних добрив для фермерів — «Органічний гектар». В обмін на біодобрива МХП фермери надають солому зі своїх угідь. 

Читайте також: Занедбані ґрунти можна оздоровити насадженнями павловнії — дослідження

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus