Україна втратила одного з небагатьох постачальників дизельного пального

3 лютого 2022 29580 0
Дизель
DepositphotosДизель

З 7 лютого Білорусь припинить залізничний транзит палива та добрив з Литви, в слід за санкціями литовського уряду проти «Білоруськалію». Така ситуація не суттєво впливатиме на ринок палива в Україні, але у стратегічному плані посилить високу залежність від імпорту нафтопродуктів з Росії та Білорусі. Про це розповів директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Як повідомляється, у 2021 р. на імпорт з Литви припало 9% постачання дизпалива (690 тис. т), 11% бензину (265 тис. т) та 16% ринку авіагасу (57 тис. т). За прогнозами експертів, український ринок зможе оперативно замістити ці обсяги палива, чому сприятиме низьке сезонне споживання та високі запаси у виробників.

«Протягом понад 20 років Литва була невеликим, але стабільним джерелом постачання нафтопродуктів. Ринок зможе замістити ці обсяги, але ми втратили один із небагатьох напрямків імпорту палива», — розповів Сергій Куюн.

Головним наслідком цих перетворень стане зростання частки Росії та Білорусії над ринком. У 2021 р. ці напрямки забезпечили 72% імпорту дизельного палива, а з урахуванням останніх тенденцій та литовського фактора ця частка збільшиться більш ніж до 85%. Частка Білорусі в імпорті бензину сягне 100%.

До того ж експерти не очікують цінових коливань внаслідок припинення постачання з Литви. Оскільки в цей час ринок знаходиться на сезонному мінімумі споживання, а трейдери мають профіцитні запаси палива.

Читайте також: В Україні презентували просапний культиватор із системою підживлення рідкими добривами

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus