Через високі ціни на газ тепличники не висіватимуть культури до середини березня

7 лютого 2022 129 0
Через високі ціни на газ тепличники не висіватимуть культури до середини березня

Тепличні господарства не потрапили до переліку підприємств, які отримують газ за зниженою ціною. Про це розповів директор організації «Українська аграрна асоціація» Павло Коваль, AgroPolit.com.

«Я знаю декілька підприємств, які не збираються висівати культури до середини березня, адже з такими цінами на газ — це не має жодного сенсу. А ви уявіть, що закупалися вони з розрахунку посівної у січні-лютому. Там і насіння, міндобрива і пальне — це вже $10 млн збитків. Якщо вони зараз не вийдуть з конкурентною продукцією на ринок, то вже не зможуть перекрити збитки, які отримали», — заявив Павло Коваль.

Він додав, що на тлі й так не найвищих об’ємів газу, який продають виробникам через біржу за пільговими цінами, існують цілі напрямки вітчизняного АПК, що залишилися «за бортом», і це може призвести до колапсу низки галузей.

Нагадаємо, Мінагрополітики визначило оптимальний граничний рівень постачальницько-збутової надбавки до ціни природного газу власного видобутку на рівні не більше 25% для задоволення потреб суб’єктів господарювання, основним видом діяльності яких є виробництво соціально важливих продовольчих товарів.

Згодом в Мінагрополітики оприлюднили список господарств, які зможуть отримувати для своєї роботи природний газ внутрішнього видобутку з обмеженою націнкою у 25%. 

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus