Попит на українські яблука, капусту та цибулю може знизитися — аналітики

8 лютого 2022 146 0
Цибуля
Цибуля

Заборона експорту яблук, капусти та цибулі з Білорусі може вплинути на зниження попиту на українську продукцію. Повідомляє Latifundust.com на основі даних EastFruit.

«З 5 лютого уряд Білорусі не видаватиме сертифікати для експорту яблук, капусти та цибулі, зокрема й до Росії. Після цієї заборони попит на українське яблуко може дещо знизитися, оскільки, зокрема в Росію реекспортуватимуть польську продукцію», — повідомили аналітики.

До того ж ця ситуація негативно вплине й на українських овочівників. Адже переважно завдяки експорту української капусти до Білорусі, з наступним перепродажем її до Росії, ціни на внутрішньому ринку України тримались на високому рівні. З іншого боку аналітики доволі скептично ставляться до таких заборон.

«Білорусь не забезпечує навіть внутрішній ринок якісним яблуком та цибулею, а імпорт цих товарів щорічно перевищує їхній експорт. Тому заборона експорту по цибулі та яблуку в цьому випадку нічого не змінить, але завдасть шкоди торгівлі, виробникам агропродукції та знизить доходи держбюджету», — розповів економіст інвестиційного відділу «The Food and Agriculture Organization (FAO)»Андрій Ярмак.

Читайте також: Через високі ціни на газ тепличники не висіватимуть культури до середини березня

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus