Прибутки виробників молока у січні стали одними з найгірших за останні сезони — Ярмак

9 лютого 2022 138 0
Прибутки виробників молока у січні стали одними з найгірших за останні сезони — Ярмак
Depositphotos

Індекс умовної прибутковості виробництва молока (УМІ) в січні знизився на 10% проти грудня 2021 р. Про це економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак написав на своїй сторінці у Facebook

За його словами, подібне зниження було очікуваним, зважаючи на 10% зниження закупівельних цін деякими провідними переробниками на січень.

«Це сталося переважно за рахунок зростання цін на корми майже на 9%, тоді як падіння середньої закупівельної ціни на молоко було не таким значним. Але дуже дивно, що воно взагалі відбулося, враховуючи, що ціни на молоко в інших країнах стрімко зростали», — додав експерт.

Індекс прибутковості молока

Водночас УМІ у січні цього року був вищим, ніж за аналогічний період 2021 р. на 21%.

«Та все одно це — другий найгірший рівень прибутковості за останні шість сезонів. Корми подешевшали на 12% проти січня 2021 року, а молоко зросло в ціні на 6%. Власне тому й маємо вищий УМІ зараз, ніж рік тому», — підкреслив Андрій Ярмак.

У лютому УМІ найчастіше знижується. Але на світовому ринку триває молочне ралі — ціни зростають, у січні це було +5%.

«Та й корми теж дорожчають, а наші переробники зараз відокремлені від світового ринку, тому, не виключено, що нас теж чекає чергове падіння УМІ», — підсумував Андрій Ярмак.

Читайте також: В Україні відбулось стрімке падіння виробництва молокопродукції

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus