В Україні за 2 роки зупинилось понад 30 птахопідприємств

9 лютого 2022 220 0
Птахоферма
Птахоферма

Згідно з новими податковими змінами, що вступили в дію з 1 січня 2022 р. птахівники не можуть використовувати 4 групу оподаткування, і водночас для них підвищується ставка податку на цій же 4 групі. В таких умовах та при зростанні тарифів на газ та електроенергію Україна може залишитись без цієї галузі. Повідомляє УНН.

Як повідомляється, у результаті збитковості виробництва, за 2 роки зупинили свою діяльність більше ніж 30 промислових птахопідприємств. 

«Враховуючи, що державна підтримка птахівництва обмежена, а податкове навантаження може зрости і для без того збиткової галузі, Україна ризикує взагалі втратити птахівництво як галузь. Це однозначно позначиться на продовольчій безпеці держави, адже основу споживчого кошика становлять соціально значущі продукти — м'ясо птиці та харчові яйця», — наголосили в  профільних асоціаціях. 

До того ж введення змін в оподаткуванні галузі істотно ускладнить адміністрування податків, оскільки 90% птахопідприємств має змішане виробництво — рослинництво і птахівництво, а іноді в структурі скотарство і свинарство. Тобто для збереження спрощеної системи оподаткування таким сільгоспвиробникам доведеться або виділяти птахівництво в окрему юридичну особу, і таким чином порушувати структуру виробництва, або взагалі вирізати поголів'я птиці і зупиняти і без того постійно дотаційне виробництво.

Читайте також: Прибутки виробників молока у січні стали одними з найгірших за останні сезони — Ярмак

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus