Блокада портів Росією призведе до різкого падіння внутрішніх цін на експортні товари — Мірошніченко

11 лютого 2022 478 0
Блокада портів Росією призведе до різкого падіння внутрішніх цін на експортні товари — Мірошніченко
Kurkul.com

Росія робить спробу створити чорноморську кризу і вдарити по агросектору та загалом економці України. Про це свідчить аналіз рішення РФ провести військові навчання з 13 по 19 лютого цього року у акваторії Чорного моря. Про це йдеться у матеріалі «Гібридна війна: Росія б’є по українському агросектору, блокуючи чорноморські порти» на AgroPolit.com.

Чому Росія хоче поцілити в АПК і в аграрний експорт, розповів колишній нардеп Іван Мірошінченко.

Як зазначається, близько 60% всього експорту України проходить через порти. Основна його складова — 41% агропродукції. Далі металургія.

«За результатами 2021 року сільське господарство дало найвищий відсоток у складі ВВП країни серед усіх інших напрямків економіки — більше ніж 10 %. При цьому АПК демонструє найвищий приріст виробництва у 2021 році – 14,4 %. Якщо 20 років тому Україна «годувала» 40 млн людей у світі, то зараз її аграрний експорт еквівалентний харчуванню близько 400 млн людей. За минулий рік АПК привів у країну майже $28 млрд валютної виручки», — йдеться у матеріалі.

Тож задача Росії — вибити з-під ніг української економіки стабільну основу. Аграрний експорт — одна із них.

«Якщо нам заблокують порти, то внутрішні ціни на експортні товари (руда, зерно, олія) різко підуть вниз. Аналогічно з курсом гривні до долара та євро, бо вони підв’язані під валютну виручку. Під питанням і постачання пального, яке сьогодні імпортується в Україну. Хіба що воно постачатиметься з ЄС, і тоді воно буде дуже дороге через дорогу логістику доставки. Росія робить ставку на те, що блокування чорноморських портів ударить в першу чергу по аграрному експорту і металургійному — це економічний вирок країні», — пояснив Іван Мірошінченко.

Читайте також: Через перекриття Росією морів для навчань український експорт може зупинитися — думка

До слова, 14 лютого 2022 р. Держдума Росії прийме рішення з приводу проєкту звернення до Володимира Путіна про приєднання ДНР та ЛНР до складу РФ.

«Фінал цього рішення і досі не відомий! Наступні два дні стануть дуже гарячими в міжнародному переговорному процесі довкола України, Мінських угод і системи глобальної безпеки (подальший рух НАТО в напрямку Росії і так званих «гарантій безпеки» для неї). Від цього залежатиме і згадане рішення», — написала Наталія Білоусова, редакторка сайту AgroPolit.com.

За її словами, зважаючи на нещодавню угоду співпраці між Китаєм та Росією, геополітична роль Китаю суттєво посилюється, тобто він впевнено витіснятиме США зі світового лідерства.

«Відтак, не за горами питання послаблення Росії через економічні санкції, що на певний час сповільнить процес зміни геополітичних лідерів, але цей процес вже є не відворотнім», — підсумувала експертка.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus