Весь імпорт продуктів та тварин в Україну може зупинитись — експерти

14 лютого 2022 538 0
Імпорт-експорт
Імпорт-експорт

Через відсутність передумов для запуску прикордонних інспекційних пунктів (ПІП) та призначених пунктів пропуску (ППП), імпорт харчових продуктів та живих тварин до України може повністю зупинитися з 5 липня цього року. Про це йдеться в матеріалі «На межі зупинки — за пів року імпорт продовольства та живих тварин в Україну може стати» на AgroPolit.com

«З 4 липня 2017 р. почав діяти закон 2042-VIII, де йдеться, що весь імпорт харчових продуктів та живих тварин через 5 років буде можливий на кордоні лише через спеціально обладнані сучасні прикордонні інспекційні пункти та призначені пункти пропуску. Їх перелік уряд затвердив постановою від 5 лютого 2020 р. № 68. Перелік складається з 35-ти ПІП і ППП», — йдеться в матеріалі.

Закон ухвалили, і щоб наповнити його змістом, (почати будувати ПІП та ППП) уряд взяв 27 серпня 2019 р. $200 млн кредиту на 18 років у Світового банку. Частина коштів із позики мала допомогти збудувати 10 ПІПів. Проте як повідомляється, на сьогодні жоден пункт в Україні не відповідає вимогам. Хоча збудувати та запустити їх мали б до 5 липня 2022 р.

«За 4,5 з половиною року жоден із керівників Держпродспоживслужби (Володимир Лапа, в.о. голови Ольга Шевченко, Владислава Магалецька) так і не осилив завдання з освоєння кредиту і будівництва системи ПІП та ППП. Тож за пів року до спливу терміну запуску нової системи контролю переміщення імпорту через кордон все не зроблене вилізло нагору, а бізнес опинився під ударом», — пояснили на AgroPolit.com.

Така ситуація може вдарити по бізнесу, який використовує імпортні складники для свого виробництва, а також ставить на паузу укладення контактів між іноземними та українськими підприємцями з 1 січня.

Читайте також: В Україні страхування тварин є тільки на папері — думка

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus