Лукашенко заявив, що Україна відмовилася імпортувати калійні добрива з Білорусі

14 лютого 2022 233 0
Лукашенко заявив, що Україна відмовилася імпортувати калійні добрива з Білорусі

Самопроголошений Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна ухвалила рішення відмовитися від імпорту білоруських калійних добрив та замістити ресурс постачанням із США. Про це пише видання БелТа.

Однак, за словами Олександра Лукашенка, такі добрива обійдуться на порядок дорожче з урахуванням логістики.

«В Україні зараз вирішили відмовитися від білоруських калійних добрив і попросили Америку допомогти замістити цей товар. Але в США відмовили, оскільки вони самі переважно закуповують калій у Канаді», — зазначив вамопроголошений президент сусідньої країни.

Раніше Олександр Лукашенко заявив у інтерв’ю російському пропагандисту Володимиру Соловйову, що українські підприємці пропонували організувати перевалку білоруських добрив, експорт яких заблокувала Литва, через порти Одеси, однак згодом українська сторона відмовилася від цієї ідеї. 

Він додав, що наразі Білорусь реалізує проєкт зі збільшення портових потужностей для перевалки калію в Росії і має намір завершити його в найкоротший термін. 

Нагадаємо, Лукашенко погрожував Україні зупинкою поставок ряду товарів, зокрема пального та електрики. Однак експерти зазначають, що у разі реалізації обіцянки, білоруська економіка постраждає більше за українську. Для України білоруський ринок знаходиться на 14 позиції за обсягами експорту. А от Україна у 2021 р. була другим найбільшим ринком збуту білоруських товарів.  

Водночас економіст Олексій Дорошенко вважає, що частину білоруських товарів у разі обмеження їхнього імпорту Україна може замінити європейськими або взагалі відмовитися від закупівлі.

Читайте також: Чи отримає Україна дешеві добрива з Туреччини — відповідь експерта

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus