Реклама

Стало відомо, як виробникам заощадити на азотному живленні кукурудзи

19 лютого 2022 2983 0
Стало відомо, як виробникам заощадити на азотному живленні кукурудзи
Kurkul.com

Азот являється ключовим елементом у структурі живлення будь-якої культури. Проте більш ніж трикратне його подорожчання змушує аграріїв переходити на ресурсозберігаючі технології та оптимізувати живлення. Про це йдеться у матеріалі «Заощадити на азотному живленні можливо. Стратегія на кукурудзі і соняшнику», пише Kurkul.com.

Про альтернативу добривам розповів Дмитро Породзинський, керівник наукового відділу компанії «Агрінос Україна».

У 2020-2021 рр. компанією було ініційовано ряд досліджень бактеріального консорціуму Агрінос А, щоб дати відповідь чи існує можливість вплинути на доступність азоту і підвищити продуктивність кукурудзи. 

«Агрінос А — це бактеріальний препарат, що працює у ґрунті. Він містить 27 видів корисних мікроорганізмів із 10 родів. За рахунок асоціативної азотфіксації збільшується доступність вільного азоту з повітря. Інші види мікроорганізмів вивільняють азот із хітину, гумусу та пожнивних залишків. Протягом вегетаційного сезону рослини додатково отримують від 15 до 25 кг/га діючої речовини азоту, що являється еквівалентом 30-50 кг карбаміду чи КАСу», — зазначається у матеріалі.

Умови досліду

Дослід включав 5 варіантів. Контроль — КАС 200 л/га та 4 схеми КАС у поєднанні з Агрінос А із нормами від 1 л/га до 4 л/га. Норма КАС при цьому залишалася такою ж, як на контролі.  

«Всі досліджувані варіанти показали позитивну динаміку приросту урожайності на кукурудзі, а самі рослини на ділянках були більш розвиненими, ніж на контролі. За результатами зважування було встановлено, що приріст урожайності на різних варіантах варіював від 0,48 т/га до 1,25 т/га», — зазначив експерт.

У 2021 р. на кукурудзі було зафіксовано два піки ефективності: перший за норми 1,5 л/га (+710 кг/га), а другий при 4,0 л/га (1250 кг/га). Це цікаве спостереження. Основною ж залишається рекомендація 1,5 л/га, що дає можливість дотримуватися балансу між інвестиціями та прибутком.

Відчутний вплив на приріст урожайності кукурудзи у 2021 р. забезпечувала і найнижча норма — 1 л/га. В рамках даного експерименту вона не суттєво відрізнялася від основної рекомендації в 1,5 л/га. 

Читайте також: В США вдруге в історії планують засіяти більше сої, ніж кукурудзи

Інша ситуація склалася у 2020 р., який був більш посушливим. Тоді розрив між варіантами 1,0 л/га та 1,5 л/га склав 320 кг/га на користь вищої норми.

«За підсумками двох сезонів ми дійшли висновків. В умовах обмежених запасів вологи на старті сезону, а особливо при внесенні гранульованих добрив, таких як карбамід, найбільш безпечною з точки зору стабільності врожаю залишається норма Агрінос А 1,5 л/га», — розповів Дмитро Породзинський.

Враховуючи ціни на азотні добрива, на початку року склалися умови, коли вартість гектарної норми Агрінос А майже у три рази нижча, ніж еквівалентна кількість карбаміду чи КАС, необхідна для досягнення тих же приростів урожайності.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus