Білоруський виробник калію заявив про неможливість виконати поставки через санкції

21 лютого 2022 151 0
Білоруський виробник калію заявив про неможливість виконати поставки через санкції

Білоруський виробник калійних добрив, на частку якого припадає основна частина світових поставок, оголосив про форс-мажорні обставини, що вразили ринок, який уже бореться зі зростаючими цінами. Повідомляє metallurgprom.

Як зазначається, «Білоруськалій» заявив, що не зможе виконати свої контракти, згідно з листом експортера, адресованого клієнтам. Постачання було зупинено внаслідок санкцій США та Європи.

«Відсутність білоруських поставок матиме великі наслідки. Калій є ключовою поживною речовиною для основних товарних культур, таких як кукурудза та соя. Ціни на добрива вже злетіли до небес, оскільки зростання цін на природний газ змусило деякі європейські заводи зупинити чи скоротити виробництво, а спотові ціни на калій у США майже подвоїлися за останній рік», — зазначається у повідомленні.

Подорожчання добрив призведе до підвищення собівартості виробництва продуктів та сприятимуть зростанню глобальної інфляції для споживачів.

Згідно з інформацією, Білорусь експортує близько 10-12 млн т добрив на рік. На країну припадає близько п'ятої частини світових постачань. Це великий відправник вантажу в Бразилію, а також в Індію і Китай.

«Глобальні контракти на поташ були укладені за найвищою ціною з 2008 року, забезпечивши ще один рік дорогих ресурсів для фермерів. Санкції США щодо Білорусі усунули «ключового конкурента» за відсутності альтернативного постачальника», — повідомила Алексіс Максвелл, аналітик Green Markets, компанії Bloomberg.

Санкції США проти «Білоруськалію», єдиного виробника калію в Білорусі, набули чинності у грудні, а санкції проти «Білоруської калійної компанії», яка експортує весь калій із країни, мають набути чинності 1 квітня.

Читайте також: Укрзалізниця з 16 лютого обмежила перевезення білоруських добрив

Нагадаємо, самопроголошений Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна ухвалила рішення відмовитися від імпорту білоруських калійних добрив та замістити ресурс постачанням із США.

Раніше він погрожував Україні зупинкою поставок ряду товарів, зокрема пального та електрики. Однак експерти зазначають, що у разі реалізації обіцянки, білоруська економіка постраждає більше за українську. Для України білоруський ринок знаходиться на 14 позиції за обсягами експорту. А от Україна у 2021 р. була другим найбільшим ринком збуту білоруських товарів.  

Водночас економіст Олексій Дорошенко вважає, що частину білоруських товарів у разі обмеження їхнього імпорту Україна може замінити європейськими або взагалі відмовитися від закупівлі.

Читайте також: Чи отримає Україна дешеві добрива з Туреччини — відповідь експерта

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus