Вітчизняні сорти озимини краще перенесли зиму, аніж імпортні — фахівці

23 березня 2022 47 0
Озимина
Озимина

Зима для озимини видалася доволі сприятливою, проте різкий перепад температур вплинув на зниження вегетативної маси посівів. Це стосується окремих сортів іноземної, зокрема, французької та німецької селекції, які менш адаптовані до таких умов зимівлі, ніж вітчизняні сорти. Про це розповів директор Інституту зернових культур НААН Владислав Черчель та завідувач лабораторії агробіологічних ресурсів озимих зернових культур Микола Солодушко, інформує Agravery.com.

«Суттєвої шкоди морози не принесли, оскільки температурні показники в більшості випадків були значно вищими за критичну температуру вимерзання пшениці і, навіть, ячменю озимих, але  рослини після останнього зниження температури повітря втратили значну частину вегетативної маси», — повідомили фахівці.

З їх слів, по завершенні зимового періоду найкраще почувається озимина після рекомендованих попередників (чорний пар, горох, ріпак тощо), де рослини знаходяться у фазі кущіння і здатні забезпечити при подальших сприятливих погодних умовах та якісному догляді порівняно гарний врожай.

«Значно гірше виглядають посіви озимини після соняшника, де рослини в кращому випадку знаходяться на початку фази кущіння або утворили лише два пагони. Але така ситуація на полях не є критичною і за помірної температури повітря та достатньої вологозабезпеченості грунту після відновлення активної вегетації озимини може суттєво покращитися – рослини матимуть змогу розкущитися, накопичити достатню вегетативну масу та забезпечити порівняно високу індивідуальну продуктивність», — наголосили в НААН.

Читайте також:

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus