На Сумщині фермери скорочують виробництво молока

1 квітня 2022 69 0
Молоко
DepositphotosМолоко

Сумські фермери скорочують виробництво молока, але намагаються зберегти поголів'я великої рогатої худоби. Про це пише Суспільне.

Як розповів Віктор Пахненко — директор державного підприємства «Дослідне господарство Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН» — при господарстві інституту працює племінний завод з розведення елітної рогатої худоби, також розводять свиней та вирощують посівний матеріал для Сумської, Полтавської, Чернігівської, Харківської областей. На сьогодні посівний матеріал вже практично розібраний, свинину здають постійним покупцям.

«А ось продуктивність молочних корів у воєнний час довелося знизити наполовину через проблеми з реалізацією молока. Молокозаводи були стабільними покупцями і давали достатньо високу ціну. Раніше щодня дохід був 55-60 тис. грн, сьогодні — близько 15 тисяч», — розповів Віктор Пахненко.

Читайте також: Сімейній молочній фермі із Сумщини вдалось переїхати в Полтавську область

За його словами, в перші дні війни молоко роздавали безкоштовно, віддавали волонтерам, які розвозили по лікарнях та закладах соцзахисту. Наразі налагодили інші шляхи збуту.

«Молокозаводи не працюють, це Чернігівська область, в нас забирав Новгород-Сіверський, там йдуть бойові дії, Буринський молокозавод — до сьогоднішнього дня там танки ходять сюди-туди, Сумський молочний завод працює не на повну потужність, і в нас реалізація йде в основному волонтерам і по місту Суми вивозимо, продаємо населенню. Ціна значно менша, ніж до війни, ми зараз продаємо по 10 гривень за літр молока населенню», — додав Віктор Пахненко.

Щоправда, за словами директора, з початком весняно-польових робіт вивозити молоко в місто стане складніше, оскільки транспорт знадобиться в полях.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus