У новому сезоні ціни на добрива будуть ще вищими — експерт

20 квітня 2022 138 0
У новому сезоні ціни на добрива будуть ще вищими — експерт
Depositphotos

Ситуація з добривами наразі складна, а точніше, їх практично вже немає в Україні. Оскільки нові партії добрив не надходять вже протягом місяця. Про це розповів Руслан Войтович, директор і засновником компанії «Арус Трейд», у матеріалі «Україна майже втратила доступ до іноземних добрив» на Kurkul.com.

За словами експерта, основне постачання добрив відбувалося через море. Також велика частина добрив надходила з білорусі та росії. А ці постачання наразі повністю заблоковані.

«З ЄС добрива находять в дуже обмеженій кількості. Адже в Європі загалом катастрофічно не вистачає добрив. Протягом війни до нас вже зверталися два трейдери з Європи, щоб ми постачали їм наші добрива. Там ситуація складна, але у нас ще гірша», — зазначив Руслан Войтович.

Він додав, що наразі в Україні трейдери максимально розпродають залишки, які були на складах. Після цього вони не матимуть добрив для продажів.

Читайте також: Мінеральні добрива продовжують дорожчати — Рубан

«На даному етапі фермери повністю не забезпечені добривами. Хто встиг придбати ще до воєнних дій, ті забезпечені добривами. Ті, хто тримали урожай до останнього і відтягували придбання добрив у надії, що ціна на добрива знизиться, зараз мають великі проблеми», — розповів Руслан Войтович.

За його словами, ситуація в Україні вплинула і на ринок добрив у світі.

«Вже три тижні тому ми підрахували, що сировина та собівартість добрив виросли в середньому на $300/т. Така ситуація спостерігається взагалі у всьому світі. Адже такі великі постачальники як росія, білорусь, Китай наразі мають великі обмеження. А менші країни-постачальники вже продали всі об’єми сировини та нічого не запропонують до осені. Також зросла вартість доставки», — пояснив експерт.

Окрім того, не слід забувати, що добрива — це не лише азот, фосфор і калій, а й інші сполуки та кислоти, які також дуже виросли в ціні, бо мають великий попит.

Тому в новому сезоні, за прогнозом Руслана Войтовича, ціни на добрива будуть значно вищими.

Читати за темою: Придбання добрив про запас є розумним вкладенням грошей 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus