Руслан Войтович: Україна майже втратила доступ до іноземних добрив

19 квітня 2022 425 0

Руслан Войтович, директор і засновник «Арус Трейд»

Українська посівна кампанія 2022 року стане для аграріїв найскладнішою. Крім небезпечних умов роботи та ряду обмежень, сільгоспвиробники зіткнулися з нестачею пального, азотних і мінеральних добрив, ЗЗР, насіння. Згідно з даними, зібраними фахівцями Насіннєвої асоціації України, перед початком посівної азотних добрив не вистачало для 1,2 млн га сільгоспземель, а комплексних добрив — 802 тис. га. 

Kurkul.com поспілкувався про ціни, доставку та ситуацію на ринку добрив з Русланом Войтовичем, директором і засновником компанії «Арус Трейд», яка просуває на ринку комплексні мінеральні добрива JIVA NPK.

Kurkul.com: Яка ситуація на ринку добрив в Україні? Чи вистачає добрив зараз аграріям?

Руслан Войтович: Ситуація з добривами наразі складна, а точніше, їх практично вже немає в Україні. Оскільки нові партії добрив не надходять вже протягом місяця. Адже основне постачання відбувалося через море. Також велика частина добрив надходила з білорусі та росії. А ці постачання повністю заблоковані. З ЄС добрива находять в дуже обмеженій кількості. Адже в Європі загалом катастрофічно не вистачає добрив. Протягом війни до нас вже зверталися два трейдери з Європи, щоб ми постачали їм наші добрива. Там ситуація складна, але у нас ще гірша.

Читати за темою: Корективи війни, або як проходить посівна у воєнний час?

Ситуація з добривами наразі складна, а точніше, їх практично вже немає в Україні
 
Наразі в Україні трейдери максимально розпродають залишки, які були на складах. Після цього вони не матимуть добрив для продажів. На даному етапі фермери повністю не забезпечені добривами. Хто встиг придбати ще до воєнних дій, ті забезпечені добривами. Ті, хто тримали урожай до останнього і відтягували придбання добрив у надії, що ціна на добрива знизиться, зараз мають великі проблеми.

Kurkul.com: Чи вплинула ситуація в Україні на ринок добрив у світі?

Руслан Войтович: Звичайно вплинула. Вже три тижні тому ми підрахували, що сировина та собівартість добрив виросли в середньому на 300 $ на тону. Така ситуація спостерігається взагалі у всьому світі. Адже такі великі постачальники як росія, білорусь, Китай наразі мають великі обмеження. А менші країни-постачальники вже продали всі об’єми сировини та нічого не запропонують до осені. 

Також зросла вартість доставки. Окрім того, не слід забувати, що добрива — це не лише азот, фосфор і калій, а й інші сполуки та кислоти, які також дуже виросли в ціні, бо мають великий попит. Тому в новому сезоні ціни на добрива будуть значно дорожчі. 

Kurkul.com: Чи вплинула війна на виробника добрив Jiva, чи є якийсь дефіцит на виробництві?

Руслан Войтович: Дефіциту немає, виробництво працює в штатному режимі. Змін у компанії не було, адже у світі шалений попит на добрива. Виробництво повністю завантажене, тому що основні клієнти добрив Jiva з країн Азії та Африки, де повним ходом відбувається відвантаження. У цій ситуації тільки значно зросла собівартість добрив. 

Kurkul.com: У якому режимі зараз працює ваша компанія і колеги на ринку?

Руслан Войтович: Наша компанія працює практично у звичайному режимі. Здійснюємо доставку по всій Україні, куди може доїхати вантажівка.

Читати також: 11 міжнародних аграрних компаній про свій статус роботи у РФ

Дефіциту добрив JIVA немає, виробництво працює в штатному режимі

Kurkul.com: Яким чином доставляються закордонні добрива, якщо українські порти зараз зачинені?

Руслан Войтович: На цей час ми перейшли на доставку автомобільним транспортом. Це можливо тільки таким способом. Але автомобільним транспортом неможливо забезпечити такий об’єм, який ішов морем. Окрім того, це значно дорожче. Тому добрива продаються невеликими партіями. Але, як я вже і говорив, наразі допродуються залишки. Затрати на доставку виросли на 60%. Адже, наприклад, в Європі пальне виросло в ціні на 90%. Якщо не так давно дизель коштував €1, то зараз вже €1,90-€2. 

Kurkul.com: Чи є можливість доставки добрив у райони, де проходять бойові дії?

Руслан Войтович: Наразі такої можливості немає, оскільки ми не можемо ризикувати нашими партнерами, які доставляють добрива. Але ми можемо доставити добрива туди, куди може проїхати машина: максимально далеко і максимально близько до аграрія. Зараз ми активно вивозимо добрива і в Дніпропетровську, і в Запорізьку області. Доставляємо, куди можемо, крім тих територій, де літають ракети. 

Читати ще: Експортувати, не можна залишити, або Біль сучасного експорту української агропродукції

Автомобільним транспортом неможливо забезпечити такий об’єм, який ішов морем

Kurkul.com: Чи відчутні втрати у регіонах, які зараз або на окупованих територіях або в зонах бойових дій?

Руслан Войтович: Так, звичайно, оскільки в цих регіонах у нас працювало багато партнерів, які вже декілька сезонів отримували дуже високий урожай, використовуючи добрива Jiva. Особливо відчутні втрати в Харківській області.

Щоб відповісти на це питання, треба ще розуміти, у кого які акценти були в продажах. Для нас ці втрати становлять орієнтовно 15% від продажу. Але їх повністю компенсує Західна Україна. Там краща ситуація і фермери мають змогу закупити добрива. Звісно, це ті аграрії, які мають кошти. Адже проблема в тому, що гроші є, але вони в складах у продукції, яку наразі зараз неможливо реалізувати. 

Kurkul.com: Розкажіть про цінову політику, чи підвищились ціни на добрива Jiva

Руслан Войтович: У цей непростий час нам вдалося утримати ціни на попередньому рівні, але зросла ціна на доставку. Але всі наступні партії будуть значно дорожчі. 

Kurkul.com: Дякуємо за розмову. Бажаємо миру, стабільної роботи та активних продажів!

© Юлія Ніколенко, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus