Трофімцева розповіла, яка наразі ситуація з агропродовольчим експортом

25 квітня 2022 76 0
Трофімцева розповіла, яка наразі ситуація з агропродовольчим експортом
Kurkul.com

Ситуація з українським агропродовольчим експортом не те що не проста, вона — драматична. Про це розповіла  Ольга Трофімцева, екс-в.о. міністра аграрної політики та продовольства України, головою правління Асамблеї Аграрних Палат України, у матеріалі «Повноцінно замінити країну, що входить до ТОП-5 виробників та експортерів — неможливо» на Kurkul.com.

За її словами, першочергово це пов’язано з блокуванням росією портів Одеси та Миколаєва, через які відбувалося транспортування близько 90% агропродукції.

«Наразі наша морська логістика заблокована. Через відсутність вибору ми мали переорієнтуватися на транспортування с/г продукції авто- або залізничними шляхами. Але це не вирішує глобальної проблеми. Навіть величезні зусилля навряд чи допоможуть вивезти бодай п’яту частину продукції. Я маю на увазі переважно зернові, що експортуються сухопутними шляхами. Нова вимушена логістика значно здорожчує продукцію та збільшує час доставки. Зрозуміло, що все це призводить до зниження ефективності», — пояснила Ольга Трофімцева. 

Вона додала, що у виробників ще залишилося багато продукції із минулого року.

«Вони разом із трейдерами готові продавати, але, на жаль, не можуть цього повноцінно робити. Як і в усіх інших випадках, росія тут також поводиться не цивілізовано, продовжує блокувати наші порти, ускладнюючи експорт», — зазначила Ольга Трофімцева.

Читайте також:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus