Через блокаду портів деякі фермери не змогли розпочати посівну

3 травня 2022 100 0
Через блокаду портів деякі фермери не змогли розпочати посівну
Kurkul.com

Цьогорічна посівна в окремих регіонах проходить у надважких умовах. Не всі фермери змогли її навіть розпочати. Про це пише Суспільне.

Як зазначається, серед основних проблем, якими зіштовхнулись фермери це розмінування полів. Заступник міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький розповів, що найскладніша ситуація зараз у Київській, Чернігівській та Сумській областях.

«Якщо ми подивимось на ці регіони, то за попередніми оцінками, в них до 30% посівних територій може бути заміновано. Це 500-600 тисяч гектарів. Наразі ми запустили платформу для отримання заявок на розмінування. Звернулися вже від 400 аграріїв, по площі це близько ста тисяч гектарів. Але моніторинг ще не завершився», — зазначив Тарас Висоцький.

Нагадаємо, на Київщині розпочався перший етап гуманітарного розмінування полів в рамках проєкту компанії FeodalMilitary.feodal.online.

  • Друга проблема — нестача добрив.

«Вона виникла ще до війни, коли ціна зросла в три та більше рази за рік. Зараз важливо доглядати за посівами, але добрива для них важко знайти. Водночас погода поки сприяє, вологи вистачає, пшениця і ріпак виглядають непогано. Я думаю, що урожай буде достатньою мірою. Питання в його якості», — розповів аграрій Олексій Новохатько.

Читати за темою: Стало відомо, на скільки зросла ціна добрив

  • Третя проблема — заблоковані порти.

«Навіть ті запаси, які були з минулого року, лежать на складах, через блокаду Чорного моря. У майбутньому буде питання, куди подіти урожай. Складів не вистачатиме. Якщо найближчі півтори-два місця не буде розблоковано порти, і не почнеться експорт, ми просто захлинемось у власних запасах зерна. Собівартість буде космічна, а ціна буде мінімальна», — зазначив Олексій Новохатько.

Якщо торішні урожаї пшениці Україна встигла продати майже повністю, то із кукурудзою ситуація гірша, розповіла аналітикиня Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин.

«У 2021 році Україна зібрала 42 мільйони тонн кукурудзи. Якщо врахувати те, що вдалося експортувати, відрахувати внутрішню потребу, то в нас залишається 14 мільйонів тонн кукурудзи. Пропускна здатність альтернативних шляхів експорту, наприклад, баржами до Румунії, чи залізницею до інших країн — не більше 1 мільйона тонн в місяць. Цей обсяг ми не зможемо вивезти навіть за рік», — розповіла Світлана Литвин.

За словами одного з аграріїв Київщини, через блокаду портів деякі фермери взагалі не розпочали посівну, бо не змогли збути торішні запаси, відповідно не мали коштів на весняні польові роботи.

Читайте також: В Україні тимчасово не працюватимуть 4 морські порти

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus