Подальша блокада українських портів призведе до зростання світових цін на продовольство на 30%

10 травня 2022 82 0
Подальша блокада українських портів призведе до зростання світових цін на продовольство на 30%
Depositphotos

Дефіцит українського зерна вже глобально позначається на всіх продуктах у багатьох країнах світу. Якщо протягом найближчих місяців наші порти не будуть розблоковані, у світі може розпочатися продовольча паніка. А ціни підуть вгору на 20–30%. Про це заявив Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський під час брифінгу.

«Наслідки збройної агресії росії на продовольчу безпеку світу є зрозумілі та очевидні. Інше питання у тому, що їх ще до кінця не відчули, бо є ще сформовані резерви. Деякі країни, як-от Китай, торік формували значно більші резерви, ніж в інші часи. Інші країни, наприклад Північної Африки та Близького Сходу, мають певні запаси зерна, але тільки до нового врожаю», — зазначив міністр.

Читайте також: Агресор викрав в України зерна на понад $100 млн

На його переконання, дефіцит українського зерна позначиться глобально, адже воно необхідне, зокрема, і для виробництва багатьох продуктів — наприклад, м’яса та яєць. Тому, якщо українські порти не будуть розблоковані й не буде знайдено інших логістичних шляхів, цю проблему  відчують навіть ті країни, які раніше ніколи про неї не задумувалися і не стикалися. Так, за його прогнозом, м'ясо і яйця в цих країнах найближчим часом можуть подорожчати на 20–30%.

За словами Миколи Сольського, якщо раніше Україна вивозила приблизно 5 млн тонн продукції в місяць, то в березні цей показник становив лише близько 200 тис. т, а у квітні вдалося вивезти 1,9 млн т.

Читати за темою: Ціни на рослинну олію та кукурудзу знижуються — ФАО

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus