Названо найпоширеніші хвороби суниці садової

23 травня 2022 87 0
Хвороби суниці садової
Kurkul.comХвороби суниці садової

Найпоширенішими хворобами суниці є біла та бура плямистості листків, а також гнилі. Про це розповіли фахівці бренду заморожених ягід, овочів та фруктів Tevitta у матеріалі «Найпоширеніші хвороби суниці та боротьба з ними» на Kurkul.com.

За словами менеджера з розвитку агротехнологій LNZ Group Віталія Лапчинського, біла та бура плямистості листків суниць значною мірою зменшують продуктивність ягідних насаджень. Ознаки хвороб виражаються червоно-бурими плямами на листках рослин.

Розвиток збудника білої плямистості завершується утворенням на вражених тканинах ледве помітного білого нальоту спороношень гриба, а на вражених бурою плямистістю листках, на плямах утворюються чорні подушечки спороношень гриба. Масове всихання та відмирання  листків негативно позначаються на врожаю поточного та наступного років. 

«Запобігти розвитку та поширенні хвороби можна обробивши ягідник на початку вегетації 1% бордоською рідиною, а перед цвітінням та після збирання врожаю фунгіцидом КІТЧ, ВГ — діючі речовини (ципродініл, 375 г/кг + флудіоксаніл, 250 г/кг), що запобігає проникненню спорів гриба в тканини рослини та зупиняє ріст міжклітинного та поверхневого міцелію», — пояснив Віталій Лапчинський.

Він додав, що у міру дозрівання врожаю на суничнику можна спостерігати прояви білої, сірої та чорної гнилі.

Читайте також: На Буковині висаджують суперінтенсивний яблуневий сад

Збудник білої гнилі за сприятливих умов (сира та прохолодна погода) проростає у тканини кореня, стебел «вбиваючи рослину». Ягоди, що встигли сформуватися стають мокрою, кашоподібною масою.

«Для боротьби зі збудниками білої гнилі рекомендую звернути увагу на фунгіцид Тринол (фенгексамід 500 г/кг) від DEFENDA – високоефективний від сірої гнилі, не викликає резистентності у патогенів та безпечний для довкілля ЗЗР», — радить фахівець.

Після збору плодів та ягід особливої шкоди приносить чорна гниль. На плодах з'являється павутинистий наліт з дрібними чорними кульками де містяться спори. У сприятливих умовах, спори поширюються в саду осідаючи на ягодах та плодах. Під час зберігання чи транспортування, за умов підвищеної вологи, захворювання може масово вражати плоди та ягоди. Щоб вберегти врожай від чорної гнилі, слід запобігати  механічним пошкодженням під час збирання та упакування плодів і ягід, зберігання та транспортування здійснювати з хорошою вентиляцією.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus