росія вивезла до Сирії 100 тисяч т викраденого в Україні зерна

3 червня 2022 52 0
росія вивезла до Сирії 100 тисяч т викраденого в Україні зерна
Kurkul.com

За інформацією посольства України у Лівані, понад 100 000 т зерна, яке росія викрала з тимчасово окупованих українських областей, було вивезено до Сирії. Про це повідомляє bykvu, з посиланням на Reuters.

Як зазначається, зерно вивозили судном під російським прапором «Матрос Позиніч». Наприкінці травня воно пришвартувалось у сирійському порту Латакія.

За даними сайту з відслідковування кораблів Refinitiv, на судно «Матрос Позиніч» дійсно завантажували зерно. Це відбувалось у порту Севастополя, в тимчасово окупованому Росією Криму. З Севастополя «Матрос Позиніч» відправився у рейс 19 травня.

Повідомляється, що «Матрос Позиніч» спершу визначив свій пункт призначення у Бейруті (Ліван). Та вже 25 травня судно вимкнуло транспондер, коли наблизилось до берегів Лівану.

Однак з супутникових фото від Planet Labs PBC, які зроблені 29 травня, видно, що «Матрос Позиніч» пришвартувався у Сирії, а не в Лівані.

Читайте також: Пшениця не може бути «зброєю війни» — Папа Римський

Посольство України у Лівані, посилаючись на українських правоохоронців, наголосило, що зерно на «Матрос Позиніч» — це українське зерно, яке росіяни викрали зі сховищ у тимчасово окупованих областях.

«Зерно крадуть з підприємства, до якого завозять урожай з трьох областей України. Це злочинна діяльність», — повідомили у посольстві України.

У відомстві також наголосили, що звертались до сирійської влади щодо цього питання, однак не отримали жодних відповідей.

Також у посольстві додали, що протягом березня-травня до Сирії відправили понад 100 000 т вкраденого українського зерна. Враховуючи міжнародні ціни на зерно (понад $400/т), то за 100 000 тонн зерна злочинці отримають понад $40 000 000.

Reuters звернувся за коментарями щодо українського зерна до міністерства інформації Сирії. У відомстві на запит не відповіли. Також не було відповіді на запитання, чому Сирія проігнорувала запит України.

Не відповіли на запит Reuters і в сирійському міністерстві сільського господарства. Також проігнорували запит у порту Латакії. Жодних коментарів щодо ситуації з зерном Reuters не надали і в росії.

Нагадаємо, Міжвідомчий координаційний штаб російської федерації з гуманітарного реагування заявив, що відкриє два коридори для того, щоб іноземні кораблі могли залишити заблоковані українські порти

Раніше в МЗС рф заявили про готовність надати гуманітарний коридор для експорту українського зерна через Чорне море в обмін на зняття санкцій та розмінування Україною акваторії, яку в перший місяць повномасштабного вторгнення замінувала сама ж росія.

Водночас в США відкидають пропозиції росії про скасовування санкцій в обмін на розблокування доступу до українських портів

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus