Фермери з окупованих територій поділились досвідом отримання агрокредитів

12 липня 2022 121 0
Фермери з окупованих територій поділились досвідом отримання агрокредитів
Kurkul.com

Існує міф, що фермери із окупованих територій, чи тих, які знаходяться близько до зони бойових дій, не можуть узяти кредити на діяльність. Проте це не так.

Про досвід отримання коштів сільгоспвиробниками розповіла заступниця директора департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу АТ «Ощадбанк» Юлія Жуланова у матеріалі «Міфи та правда про отримання агрокредитів під час війни» на Kurkul.com.

«В Чернігові перший клієнт звернувся до нас, ще коли там були рашисти. Це достатньо велика компанія. Ми з клієнтом дивилися, де знаходяться землі та чи зможе він посіяти. По карті було видно, що поряд проходили колони з танками. Але фермер наполягав, що буде сіятися. Тому ми розпочали роботу і він отримав кредитування», — розповідає Юлія Жуланова.

Також фермер із Київщини зміг отримати фінансування на посівну.

«Фермер у Гостомельському р-ні на Київщині, але має землі й на Півночі та Півдні області. Подав заявку на кредит, зібрав документи. Ми з ним розмовляли, що сталося і як планує працювати далі. На той час озимину він вже засіяв. Коли росіяни вийшли, вирішив продовжити посівну, але всі поля заміновані. Тому взяв кредит на обробіток інших земель. Витратив ці кошти ще й на розмінування та планує досівати», — розповіла Юлія Жуланова.

Однак, за її словами, є і такі фермери, які залишили землі та виїхали. Проте банк продовжує спілкуватися з ними і думає, як далі працювати.

«Наприклад, в Донецькій обл. кажуть клієнти: «Ми очікуємо, що буде звільнятися наша земля. Якщо будуть заходити кошти, то ми будемо сплачувати і зарплатню своїм людям і якусь суму сплатимо по кредиту. Але ви маєте нам пообіцяти, що, якщо ми повертаємося на нашу землю, то ви нас підтримаєте». І такий настрій не може не підбадьорювати. А ми готові працювати заради таких людей», — розповіли в клієнтському відділенні банку.

Читайте також: Ощадбанк анонсував запуск нових кредитних програм для аграріїв

Виконано за допомогою Disqus