Через деблоковані порти Україна зможе імпортувати добрива — Кубраков

26 липня 2022 295 0
Через деблоковані порти Україна зможе імпортувати добрива — Кубраков
Depositphotos

Згідно зі стамбульськими угодами, підписаними Україною з Туреччиною та ООН, передбачається не лише експорт зерна, а й імпорт добрив.

Про це під час брифінгу в «Медіацентрі України» заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, повідомляє «Укрінформ».

«Угода покриває все, що стосується аграрної продукції, і все, що є необхідним для аграрної продукції, включаючи добрива. Наразі я не можу говорити, які саме добрива ввозитимуть до або з України, коли запрацюють порти», — зазначив міністр.

Конкретні види добрив, що перевозяться, погодить спеціальна комісія, яка працюватиме в Стамбулі.

До вторгнення рф, Україна сама виробляла та експортувала добрива, в основному, — до країн ЄС. Однак після 24 лютого багато українських заводів зупинили виробництво добрив з міркувань безпеки, оскільки працюють з отруйною та вибухонебезпечною сировиною.

Крім того, до повномасштабної війни Україна також імпортувала з Білорусі комплексні добрива. Тепер коли порти відкриті, Україна може імпортувати добрива з інших країн. Залишилося лише подивитись, чи дасть росія Україні безпечно перевалювати продукцію.

Нагадаємо, у турецькому Стамбулі представники України підписали угоду щодо безпечного експорту українського зерна Чорним морем. Дзеркальну угоду з Туреччиною та ООН також підписала росія.

Ініціатива передбачає, що контроль за портами «Одеса», «Чорноморськ» і «Южний» повністю був і залишається за українською стороною. Перебування у цих портах жодних інших суден, окрім тих, які мають забезпечувати експорт зерна та пов’язаних з ним харчових продуктів і добрив не передбачається.

Читати за темою: Порти Одещини готують до відновлення експорту зерна

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus