Кооператив зі Львівщини заклав промислову плантацію шипшини

27 липня 2022 178 0
Шипшина
Шипшина

Кооператив «Як бджола» зі Львівської обл. розпочав вирощувати у промислових масштабах шипшину. Повідомляє jagodnik.info.

Як зазначається, на ділянках загальною площею близько 100 га органічним методом вирощують популярні культури — суницю садову, малину та ожину, а також нішеві — суницю альпійську, бузину та віднедавна ще й шипшину.

Шипшину планують вирощувати на 20 га землі.

«Минулого року мали досвід заготівлі дикоросів. І ми зрозуміли, що на шипшину є неабиякий попит. Крім того, що на європейському ринку затребувана дикоросла шипшина, є попит і на органічну. Тому ми зацікавилися досвідом вирощування цієї культури в Україні. Зокрема, ми дізналися, що є сортові форми, які, у порівнянні з дикорослою шипшиною, мають у кілька разів вищий вміст вітаміну С у шкірці, а також олії в зернятах, що важливо для подальшої переробки», — розповів співзасновник кооперативу Тарас Баландюк.

Окрім того, шипшина не дуже вимоглива до ґрунтів і кліматичних умов.

За словами Тараса Баландюка, попри те, що шипшина — це нішева культура, деякі українські господарства вже можуть поділитися успішним досвідом її вирощування. Зокрема, в Україні є декілька промислових плантацій, які розташовані у Закарпатській, Вінницькій та Одеській областях.

«Ми сушили шипшину з їхніх плантацій на своєму обладнанні. Відповідно, в нас уже є досвід сушіння цієї сировини. Крім того, ці господарства надали нам рекомендації щодо догляду, вирощування та механізованого збору врожаю», — розповів фермер.

Читайте також: Кооператив зі Львівщини розпочав виготовляти конфітюр із ружі

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus