Фермерам варто щороку виділяти 15-20% площ під нові сорти — експерт

27 липня 2022 82 0
Фермерам варто щороку виділяти 15-20% площ під нові сорти — експерт
Kurkul.com

Універсальної поради, який вид чи сорт озимих обирати фермерам, немає. Водночас кожне господарство має орієнтуватися на аналіз ґрунту, умови вирощування і фінансові можливості. Про це розповів директор «НДІ Аграрного Бізнесу» «Науково-виробничої агрокорпорації Степова» Сергій Старишко у матеріалі «Готуй сани влітку, а насіння озимих після жнив» на Kurkul.com.

Проте експерт зазначає, що у степовій зоні кращий результат дає насіння вітчизняної селекції.

«У степовій зоні конкуренції українській селекції немає. Часто буває так, що наше українське насіння дешевше, ніж імпортне і фермери думають, раз недороге — значить неякісне. Але треба розуміти, що у нас виробництво дешевше. Фермери купують закордонне, сіють на кращі ділянки, і все одно виходить середній врожай. А українським посівматом досівають обліг чи схил балки і скаржаться, що низька врожайність», — пояснив Сергій Старишко.

Читати за темою: Ячмінь у 7 разів дешевший, ніж минулого року: що провокує спад цін на зерно та чи чекати підвищення

Також експерт радить щороку 15-20% площ виділяти під нові сорти і підбирати матеріал адаптований під умови вирощування в господарстві. Якщо ж фермер має власний посівний матеріал і впевнений в ньому, експерт радить обов’язково провести його протруювання, калібрування та сепарування.

«Щорічно ми виробляємо близько 5 тис. т насіння озимих зернових високих генерацій під реалізацію і на власний посів. Також на заводі Агрокорпорації «Степова» надаємо послуги з комплексного доопрацювання насіння за європейськими стандартами з мінімізацією травмування. У нас два насіннєві заводи з обладнанням компаній Петкус та Кімбрія, і ми під замовлення можемо обробляти насіння для клієнта, від первинної очистки до протруювання з затарюванням включно», — підсумував Сергій Старишко. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus