Держава має активно втрутитися в управління агросектором — експерт

1 березня 2016 22 0
Управління агросектором треба перебудувати?
agroinvestor.ruУправління агросектором треба перебудувати?

Управління агросектором треба перебудувати з урахуванням сучасних методів господарювання — активного втручання держави, заявив професор, завідувач кафедри управління персоналом та економіки праці Університету митної справи та фінансів (м. Дніпропетровськ) Анатолій Бабенко, пише «Урядовий кур’єр».

За його словами, управлінню АПК з безпосередньою участю державних структур має передувати детальний макроекономічний аналіз економіки як загалом в Україні, так і в областях.

«До речі, є оцінка регіонів за основними економічними показниками за 2014 р. Наприклад, перші місця посідають три області: Івано-Франківська, Хмельницька і Львівська, що за комплексною оцінкою (валова продукція, прибуток, продуктивність праці, зарплата та рентабельність виробництва) набрали найбільшу кількість балів. А ось Запорізька та Закарпатська області пасуть задніх», ― зазначив він.

Також додав, що аналіз за економічними показниками виявляє невикористані резерви. Так, оплату праці як мотиваційний механізм необхідно використовувати в інтересах економічного зростання. Наприклад, за такими показниками, як маса прибутку на одиницю площі і рентабельність виробництва, попереду Івано-Франківська область. Водночас за показником рентабельності Чернігівська область посідає останнє місце. Тому треба більше уваги приділяти аналізу, щоб виявляти ще не використані резерви виробництва.

«На часі новий курс аграрної політики. Держава має втручатися у формування цін на аграрну продукцію, що забезпечить реальний прибуток, повне відшкодування виробничих затрат. Щодо оптимізації економічних відносини між галузями АПК, то практичну допомогу можуть надати науковці. Досягнути у всіх сферах матеріального виробництва, переробного комплексу та торгівлі повної окупності та оптимальної рентабельності можливо в умовах регульованої ринкової економіки», ― переконаний експерт.

На його думку, під час її обґрунтування необхідно використати динаміку досягнутих як економічних показників, так і останніх виробничих результатів рослинницької та тваринницької галузей, які торік поліпшилися, зокрема й у молочному скотарстві.

«Детальний аналіз виробничих даних у 2015 р., а також економічних показників свідчить про наявність значних, ще не використаних резервів сільгоспвиробництва. Їхня реалізація сприятиме розв’язанню комплексу соціально-економічних проблем в аграрних регіонах України», ― підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus