На Сумщині господарство попри війну відкрило сироварню

27 вересня 2022 1389 0
На Сумщині господарство попри війну відкрило сироварню

На Сумщині попри обстріли ще у березні запрацювала сироварня «Основа» на базі молочної ферми СФГ «КРИВОЗУБ С.І.». Про це йдеться у матеріалі «Родина Кривозуб: Ми довго готувались до відкриття сироварні, тому після повномасштабного вторгнення вирішили не зупинятись» на Kurkul.com.

Про те, як наважились відкрити нову справу, розповіли співзасновники сироварні та бренду Владислав та Інна Кривозуб. А про саме господарство розповів його керівник Іван Кривозуб.

«Узимку 2022 року ми були на стадії передзапуску. Повноцінно запрацювати планували у квітні-травні, тому налагоджували процеси, шукали постачальників, замовляли товари, упаковку тощо. І тут війна… На Сумщині зовсім недалеко від нас велись запеклі бої. Російські війська їздили зовсім неподалік від нашої ферми… Життя просто завмерло, будь-яка логістика, у тому числі молоковози від заводів, — усе зупинилось», — розповів співзасновник сироварні Владислав Кривозуб.

За його словами, перші труднощі почались тоді, коли у них відмовились приймати молоко. Його довелось роздати людям. Але за день на фермі виробляють 10 т молока і реалізувати все не так легко.

«Тому ми почали радитись з технологом: що ми можемо швидко виготовити з тих компонентів, що у нас уже були закуплені на 24 лютого. І так зробили декілька видів сиру, розфасували і роздали працівникам, відправили хлопцям на фронт та блокпости», — додав Владислав Кривозуб. 

Читати за темою: Україна збільшила експорт молочних продуктів до рекордного рівня

Так, перший сир на новій сироварні зварили 3 березня, коли Сумська область ще не була звільнена від російських окупантів.

Наразі сировари виготовляють 8 видів напівтвердих сортів Голландської та Швейцарської групи, а також частково Італійської. 

«Маємо також сири, які чекають свої витримки, хочемо закласти сири на 1, 2 та 3 роки. Окрім цього, ми виробляємо свіжі м’які сири — це наш фірмовий Андріївський», — додав Владислав Кривозуб.

Співзасновниця сироварні Інна Кривозуб зазначила, що до асортименту входять сири: Качота, класична Гауда, Гауда з пажитником, Гауда з прованськими травами. В планах ще цей вид сиру з лавандою.

«Також маємо сир для гриля. Весь час удосконалюємо асортимент. Наприклад, зараз з’явилась новинка з в’яленими томатами та маслинами.Також у нас є сир Ромен — цю назву дали покупці з нашої рідної Роменщини. У нього найдовша мінімально необхідна витримка — 5 тижнів», — додала Інна Кривозуб.

Крім сирів також на сироварні виготовляють натуральні йогурти та масло.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus