Молочні підприємства можуть не пережити відключень електроенергії

26 жовтня 2022 1708 0
Молочні підприємства можуть не пережити відключень електроенергії
Kurkul.com

Через обстріли окупантами об’єктів енергетичної інфраструктури 30% електростанцій України було зруйновано. Це призвело до відключень електроенергії по всій країні. Про це розповів Арсен Дідур, виконавчий директор Спілки молочних підприємств України, пише пресслужба відомства.

Зважаючи на погрози російської влади продовжити атаки, український уряд закликав бізнес і населення економити енергію. Однак, через знеструмлення у виробників та переробників харчів порушено основні виробничі процеси, а це прямий шлях до зростання цін і дефіциту товарів. 

«Через специфіку виробництва молокозаводи опинилися в найважчому становищі і потребують підтримки безперебійного енергопостачання, оскільки молокопереробка є системним та беззупинним процесом виробництва», — зазначив Арсен Дідур.

За його словами, внаслідок відключення електроенергії без попередження, молокопереробні підприємства вже безповоротно  втратили значні об’єми як молочної сировини, так і виготовленої продукції.

За умов, що склалися, переробні підприємства розглядають різні варіанти забезпечення своїх потужностей енергією, в тому числі закупівлю генераторів. Але такий крок невідворотно відіб’ється на собівартості, що потягне за собою здорожчання молочних продуктів на полиці, чого допускати не можна.

На даний час, обленерго системно вимагають від молокопереробних підприємств скоротити споживання електроенергії до 50%. Таке значне скорочення об’ємів використання електроенергії неминуче призведе до:

  • зменшення об’ємів виробництва кінцевої продукції;
  • зменшення податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів;
  • зменшення закупівель них цін на молоко-сировину;
  • дефіциту української молочної продукції на полицях торгівельних мереж;
  • зростання імпорту готової молочної продукції.

«Тому Спілка молочних підприємств України звертається до уряду з проханням підтримати енергетичне забезпечення молокозаводів. Адже якщо питання залишиться невирішеним, наслідки для галузі можуть виявитися руйнівними. Це означатиме, що молокозаводи будуть змушені припинити приймання молока, а виробники молока, не маючи збуту, будуть позбавлятися поголів’я», — зазначили у спілці.

Читайте також: Що спільного в молоці та симфонії Моцарта: історія ферми з Вінниччини

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus