Експерт пояснив, чому падає ціна на овочі

26 жовтня 2022 680 0
Експерт пояснив, чому падає ціна на овочі
Depositphotos

В Україні подешевшали картопля, капуста та столовий буряк. Зокрема, роздрібна ціна картоплі для споживача становить 9-12 грн/кг, очікується зниження до 7-9 грн/кг. Про це заявив завідувач сектору овочівництва та картоплярства управління землеробства та рослинництва Департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Сергій Гвоздь.

Він зазначив, що для українського ринку картоплі характерна висока частка виробництва у домогосподарствах населення. Люди на своїх присадибних ділянках вирощують картоплю для задоволення власних потреб. Частка такого виробництва становить 98%. І лише 2% виробництва картоплі займають фермерські та промислові підприємства, які потім реалізують цю продукцію.

«Ми спостерігаємо суттєве зниження ціни на картоплю. Адже закінчується збирання урожаю. Цього року засаджені площі зменшились на 36% порівняно з минулим. Але з урахуванням норм споживання, у нас достатня кількість цього продукту, яка повністю задовольняє внутрішнє споживання та продовольчу безпеку. Дефіциту картоплі не буде», — пояснив Сергій Гвоздь.

Він додав, що потреби імпортувати картоплю не буде, хіба що насіннєву. Адже з початком війни значно зросла вартість логістики. 

За словами Сергія Гвоздя, також спостерігається зменшення ціни на такі овочі:

  • капуста — на 12,2% (до 17,34 грн/кг);
  • буряк — на 5,0% (до 17,77 грн/кг);
  • картопля — на 3,8% (до 10,78 грн/кг).

Читайте також: Стало відомо, чому падає ціна картоплі

Водночас морква попри сезонне збільшення пропозиції дорожчає. За словами фермерів, наразі моркву активно закуповують як гуртові компанії, які закладають її на зберігання, так і населення, яке формує запаси на зиму. Крім того, досить стабільним залишається збут у роздрібних мережах.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus