Довгострокове відключення електроенергії приведе до колапсу зернового сектору — думка

11 листопада 2022 206 0
Довгострокове відключення електроенергії приведе до колапсу зернового сектору — думка
Kurkul.com

Відключення на кілька годин вже додає труднощів роботі елеватора. Якщо електрики не буде днями, то буде біда, вважає операційний директор ГК G.R. Agro Артем Ремпен. Довгострокове відключення приведе до колапсу економіки взагалі і зернового сектору зокрема.

Про це йдеться у матеріалі «Відключення електроенергії: яка ситуація складається на елеваторах?» на Elevatorist.com.

Артем Ремпен наводить дуже простий приклад — майже на всіх елеваторах стоять електронні ваги. Тобто, навіть зважити зерно — проблема.

«До речі, на елеваторах G.R. Agro коли встановлювали нові ваги, старі механічні не прибрали. Не знаю навіщо, але залишили», — зазначив операційний директор.

Але хіба це буде єдина проблема?

«Гіпотетично, засобами малої механізації, телескопічними навантажувачами, тракторами з ковшами, які можуть навантажувати автівки, плюс механічні ваги, ми б могли повільно вантажити машини. Але розуміємо, що залізниця без електрики їздити теж особливо не буде. Залишається тільки європейський кордон і машини, один шлях», — прораховує ситуацію фахівець. 

За його словами, перевалки також можна переорієнтувати. Їх можна обладнати перевантажувальними транспортерами, запитати їх від валів тракторів і перевалювати без електрики. Але доведеться «вірити» в документи, зважувати буде неможливо, механічних ваг зараз не знайти.

Артем Ремпен додав, що зберігати зерно без електрики буде можна. Генератор на 90 КВт забезпечить роботу транспортерів однієї ділянки зерносховища. Набагато гірше йдуть справи із сушарками, які зараз залучені у прийманні кукурудзи, адже почалися жнива цієї культури.

«У сушарки вентилятори по 120 КВт, плюс інфраструктура навколо сушарки, транспортери. А генератор на 250 КВт це вже спеціалізована техніка, її так запросто не підеш і не купиш — її треба замовити, дочекатися. А кукурудзу кудись дівати потрібно», — пояснює спеціаліст. 

Артем Ремпен додає, що вщент знищити енергетичний сектор ракетними ударами не така проста справа як здається, всю генерацію не зруйнують. Але відновити роботу ушкоджених ділянок — це потребує часу. Часу та запчастин, які стануть у дефіциті.

Читати за темою:

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus