Не відомо, скільки насправді земель у власності НААН — експерт

8 березня 2016 35 0
НААН за останні 6 років не передала жодного об’єкта Фонду держмайна
home-ledi.ruНААН за останні 6 років не передала жодного об’єкта Фонду держмайна

Національна академія аграрних наук (НААН) за останні 6 років не передала жодного об’єкта Фонду держмайна. Про це в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com розповів голова Фонду державного майна України (ФДМУ) Ігор Білоус.

«Якщо ви думаєте, що якась із державних земель не обробляється, то дуже помиляєтеся. Усі ці території — у гарному обробітку. Питання тільки — чиєму, і чи отримує зиск від цього держава. В організації цього всього процесу треба навести лад. Не всім цього хочеться. Усі державні підприємства повинні піти на продаж. Але ніхто у державі цим не займається. Є багато необлікованих земель, які наче десь є, але вони насправді обробляються, там щось росте, збирається, урожай продається, гроші кудись використовуються. Повірте, масштаби цього дуже великі», — зазначає він.

За словами Ігоря Білоуса, у цьому контексті потрібно поцікавитися використанням земель «аграрної» науки.

«Поцікавтеся, скільки всього є землі у Національної аграрної академії наук. Там тисячі гектарів. Узагалі немає про що говорити… До речі, Національна академія аграрна наук нам теж жодного об’єкту не передала за останні шість років. У НАН разом з НААН — 461 об’єкт, загальна кількість цих земель не відома. Якби знати – можна було би помножити цю кількість хоча б на вартість тонни вирощеного збіжжя або на вартість землі: корпоративні права (від $100 до $500/га) та плюс орендна плата. Тоді ми б зрозуміли, скільки втрачає держава», — пояснив він.

Виконано за допомогою Disqus