Садівник розповів про перспективи промислового вирощування калини

22 січня 2023 235 0
Калина
DepositphotosКалина
  • В Європі спостерігається активний попит на калину та бузину
  • Це спонукає українських фермерів вирощувати нішеві ягоди
  • В Україні зареєстровано 6 сортів калини селекціонером з Хмельниччини

Садівник-селекціонер з Кам’янця-Подільського Хмельницької області В’ячеслав Францішко вніс до Державного реєстру сортів рослин України 6 сортів калини, 2 з яких — найбільш крупноплідні у світі. Про це пише «Ягідник».

Окрім практичного садівництва, В’ячеслав Францішко активно працює з селекцією рослин. Загалом до Державного реєстру сортів рослин Україні вже внесено 13 сортів, створених селекціонером: 6 сортів калини (2 з яких, Аня й Уляна, найбільш крупноплідні у світі), 3 сорти обліпихи та 1 сорт хурми.

Окрім цього, наразі триває робота ще над 40 незареєстрованими сортами різних культур.

«В Україні фермери почали масовіше вирощувати калину та бузину, бо на ці ягоди спостерігається неабиякий попит у Європі. Калину, приміром, висаджують для переробки, зокрема і мої 2 сорти Аню й Уляну. До речі, в Академії аграрних наук України спеціальний відділ уже розробив декілька рецептів для їх переробки», — розповів В’ячеслав Францішко.

Як зазначив садівник, у Європі спостерігається активний попит на ягоди калини та бузини та продукти їх переробки, тому все більше українських фермерів висаджують плантації з цими культурами. Відповідно, це спонукає вітчизняних селекціонерів створювати нові сорти: високоврожайні, крупноплідні та максимально придатні до переробки.

Читайте також: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus