Фермери ЄС страждають через надмірний імпорт українського зерна

31 січня 2023 110 0
Фермери ЄС страждають через надмірний імпорт українського зерна
Kurkul.com

Міністри сільського господарства європейських країн обговорили в Брюсселі збільшення імпорту зерна з України. Про це повідомив єврокомісар із питань сільського господарства Януш Войцеховський, пише mind.ua.

Після російського вторгнення в Україну Євросоюз зняв обмеження на торгівлю харчами та створив коридори солідарності для сприяння українському експорту. Однак це призвело до збільшення імпорту українського зерна та викликало занепокоєння в кількох країнах.

«У країнах, які межують із Україною, є певна проблема, пов’язана з надмірним імпортом, який трохи вирвався з-під контролю, і це треба упорядкувати. Розглядаємо тут різні можливі дії, можливі різні форми допомоги фермерам, які постраждали від цього надмірного імпорту», — йдеться у повідомленні.

Серед країн, які заявили про проблему, є Польща. Комісар Януш Войцеховський сказав, що він підтримує контакти з Варшавою і чекає на точнішу інформацію про наслідки надмірного імпорту. Він додав, що статистика свідчить, що торік Польща імпортувала понад 2 млн тонн зернових, а роком раніше такої ситуації не було.

«Потрібно мати більше інформації про те, як ця загальна проблема відображається на ситуації конкретних фермерів — і ці дані має забезпечити польська сторона», — наголосив Януш Войцеховський.

Єврокомісар повідомив, що на основі зустрічі міністрів ЄС незабаром запропонує підтримку фермерам.

Можна, зокрема, використовувати кризовий резерв, але в цьому питанні, як наголосив він, потрібна європейська солідарність і згода всіх країн допомогти фермерам кількох країн.

Нагадаємо, у вересні 2022 р. понад тиждень тривав страйк перевізників з польського боку на пункті пропуску «Дорогуськ-Ягодин». Польські водії вантажівок перекрили дорогу та вимагали налагодження цілодобового фітосанітарного і ветеринарного контролю на польско-українському кордоні.

Вже у січні 2023 р. польські фермери з групи AgroUnia поновили протести, серед іншого, вони виступали проти експорту українського зерна до Польщі, заявляючи, що це обвалює ціни на їхню продукцію. 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus