Названо переваги вирощування гречки в агросезоні 2023

3 лютого 2023 164 0
Названо переваги вирощування гречки в агросезоні 2023
  • Фермери корегують сівозміну
  • Дорогі у вирощуванні та логістиці культури вилучають із сівозміни
  • Експерти радять збільшувати посіви сої, гречки
  • Велика перевага гречки — їй не потрібна обробка пестицидами

У новому агросезоні у пріоритеті для аграріїв буде економія ресурсів і збільшення заробітків. Зараз більшість аграріїв намагається вилучити із сівозміни культури, які дорогі у вирощуванні та перевезенні. Що в альтернативі сіяти?

Серед фермерів останні роки набирає популярності гречка. Насамперед приваблює її ціна. Тому прогнозовано, що площі під культурою лише зростатимуть. Про це йдеться у матеріалі «Найрентабельніша культура останніх років — шукаємо альтернативу кукурудзі» на Kurkul.com.

Водночас власник «Аграрна технологічна компанія» Юрій Дробязко, не радить сіяти гречку, бо вона погано продається.

«Продається все. За винятком гречки. Вона обмежена внутрішнім споживанням», — зазначив аграрій.

Проте переваги вирощування гречки є:

  • 1. Проста технологія вирощування, схожа до більшості зернових

Якщо гречку сіяти першою культурою, то проводять 2-3 культивації, для того, щоб знищити бурʼяни. Також для закріплення ефекту вносять гліфосат. Якщо висівати 2 культурою, то все починається з лущення стерні, що допомагає зберегти вологу. Після лущення стерні, через 2-3 тижні, проводиться зяблева оранка плугами. Сіється гречка звичайною рядковою сівалкою.

«Гречка — це така культура, під час дозрівання якої ти можеш просто дивитись і милуватись, аніж щось робити», — зазначила фермерка Галина Дзябʼяк.

  • 2. Можна вирощувати, як пожнивну культуру

Гречку рекомендують висівати від середини травня до середини липня. Тому часто її висівають, як другу культуру. Найкращими попередниками будуть озимі зернові, зернобобові, просапні культури (цукрові буряки, картопля, кукурудза), льон-довгунець, багаторічні бобові трави. 

  • 3. Не потрібно протруювати насіння

Обробка насіння перед сівбою азотфіксуючими і фосформобілізуючими бактеріями, біостимуляторами, позитивно впливає та підвищує врожайність культури. Хоча можна обійтись без цього.

  • 4. Можливе вирощування без добрив

При сівбі можна внести стартову норму добрив. В асоціації зазначають, що для формування 1 т основного врожаю потрібно внести 30-50 кг азоту, 20-40 кг фосфору і 50-60 кг калію. Проте, оскільки гречка має високу фізіологічну активність кореневої системи, то добре засвоює фосфор та калій, які накопичились у ґрунті. Тому є чимало фермерів, які вносять тільки азот або й взагалі не використовують добрива. Також в малородючих ґрунтах на стадії галуження гречку підживляють азотом, але в 90% випадків це не потрібно.

  • 5. Не потрібні пестициди

Великою перевагою є те, що гречці не потрібна обробка пестицидами. Боротьбу з бур’янами проводять до посіву гліфосатами, механічним обробітком ґрунту. До того ж допомагає властивість гречки швидко рости, галузитись і закривати міжряддя.

«Ми 3 роки займаємось гречкою і ні інсектицидів, ні гербіцидів жодного разу не давали», — поділився фермер Юрій Задворний. 

  • 6. Збут незалежний від зернових коридорів

На сьогодні є висока внутрішня потреба в крупі. Тому переробні підприємства всередині країни займаються купівлею зерна. 

«Нашої наукової бази та можливостей достатньо, щоб експортувати гречку. Насамперед цікавою буде Європа, оскільки там є запити від українців, що переселились, по-друге, цей регіон не потребує морської логістики. Але потенціалу вистачить, для експорту навіть у Японію. І такий досвід вже був», — зазначив голова Міжнародної асоціації гречки Микола Малієнко.

  • 7. Висока ціна

Наразі ціна гречки в магазинах сягнула вже 80 грн/кг. Зрозуміло їй передує й висока закупівельна ціна сирого зерна. Сьогодні гречку можна продати за ціною 40 тис. грн/т. Яке ще зерно має таку високу вартість?

«Якщо з рештою культур невідомо, чи повернуться кошти, то тут гарантований прибуток», — наголосив Микола Малієнко.

  • 8. Висока рентабельність

У 2020 р. серед зернових гречка була найприбутковішою культурою. Її рентабельність сягнула 63%.

Микола Малієнко зазначив, що на сьогодні гречка залишається високоприбутковою культурою. Зокрема торік рівень прибутковості сягнув 200%. Про хороші прибутки повідомляють й інші фермери.

«Традиційна для нас гречка — дуже вигідна культура. За умови правильної підготовки ґрунту затрати на її вирощування не надто високі. Тож вона може бути навіть прибутковішою, ніж соя чи ріпак», — розповів фермер Василь Зубрицький.

  • 9. Державна підтримка

У 2022 р. уряд платив  5000 грн/га виробникам гречки. Дотації є у планах і на новий сезон.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus