Відремонтувати зерносховище вигідніше, ніж збудувати — експерт

7 лютого 2023 70 0
Відремонтувати зерносховище вигідніше, ніж збудувати — експерт

Нещодавно монтажна бригада KMZ Industries виконала відновлення постраждалого від обстрілів елеватора. Про це йдеться в матеріалі «Масштабне відновлення постраждалого від обстрілів елеватора — досвід та поради KMZ Industries» на Elevatorist.com.

Загалом на відновлення 4-х силосів з демонтажем, виготовленням нових деталей, фарбуванням і монтажем пішло 4 місяці. Цей термін спеціалісти KMZ Industries вважають досить вдалим, адже завдання ускладнювалося в тому числі й необхідністю виготовлення деталей до обладнання, які наразі завод не випускав.

«Більша частина силосів з лінійки СМВУ (крім номенклатури А) вже зняті з виробництва. Проте обладнання для їхнього виготовлення ми, навіть після минулорічної масштабної модернізації заводу, залишили у цехах. Звісно, деталі на ньому виробляються не так швидко, як, наприклад, на тій же нашій сучасній автоматизованій лінії «Bradbury», де виготовляються силоси Brice-Baker та СМВУ(А), і це також дещо впливало на строки виконання. Проте кожен наш клієнт може бути упевнений, що завжди отримає необхідні деталі та сервіс, в які б роки він не замовляв обладнання», — розповів регіональний менеджер KMZ Industries Руслан Демчук

Так, експерт розповів про складність елеваторного ремонту у порівнянні з будівництвом.

«Одне діло збудувати нову ємність, коли тобі із заводу приїхав повнокомплектний силос із деталей, і здати «під ключ» замовнику. А інша справа — розібрати старий силос, зробити дефектний акт і замовити до нього умовно третину нових запчастин та ще й старого зразка, ідеально розмістити всі ці деталі на своїх місцях, а деякі деталі для заощадження бюджету реставрувати. Це зовсім інша робота, інший досвід. Він справді цікавий і дійсно дещо складніший, ніж просто змонтувати новий силос», — пояснив Руслан Демчук.

Але які б складнощі не передбачав ремонт зерносховища (чи то старого, де потрібен плановий ремонт, чи ж ремонт пошкодженого обладнання), це вигідно власнику елеватора.

«Для прикладу, новий силос місткістю 5500 тонн, в діаметрі 18,3 м, з доставкою та монтажем наразі обійдеться замовнику в близько 12 млн грн. А от розібрати старий силос, замовити до нього запчастини та виконати монтаж коштуватиме приблизно 4–6 млн гривень. Тож, якщо є необхідність і можливість ремонту, економія коштів у 50%-60% — вагомий аргумент для замовника», — підсумував Руслан Демчук.

Читайте також: Імпорт електроенергії: чи реально агропідприємствам працювати без відключень світла

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р. 

Виконано за допомогою Disqus