Аграріям варто повернутися до збирання кукурудзи у качанах — експерт

23 січня 2023 1058 0
Аграріям варто повернутися до збирання кукурудзи у качанах — експерт
Kurkul.com

Сьогодення змушує аграріїв шукати нові підходи і по-новому використовувати ресурси. Про це розповів керівник елеваторного напрямку «SOLAGRO» Сергій Щербань у блозі на  Elevatorist.com.

«Я б повернувся до збирання кукурудзи у качанах. Качан — це «ракетне паливо», яке ми викидаємо. Так, є відносна користь від цих залишків для полів, але вона не йде ні в яке порівняння з тим, якщо качани використовувати як паливо», — зазначив експерт.

При класичному методі збирання кукурудзи, з поля забирається лише верхня частина качанів, і це сміття генерується на елеваторі. Але цих рештків дуже мало, їх не вистачить, щоб сушити кукурудзу до кондиційних показників. Максимум ними можна обігріти побутове приміщення або адміністративний корпус.

«Тому я б обговорив з агрономами та технарями, які працюють на комбайнах, тему збирання кукурудзи в качанах. Врешті решт таку техніку мають насіннєві заводи, адже вони збирають зернову саме в качанах. Комбайни можна брати у них в оренду, щоб не витрачатись на купівлю», — пояснив Сергій Щербань.

Читати за темою: Скільки втратить фермер на перезимівлі кукурудзи в полі — думки експертів

За його словами, завдяки такому способу збирання подовжується термін зберігання вологої кукурудзи в очікуванні сушіння.

«Якщо збирати з поля високовологу кукурудзу класичним способом, то в елеватора є лише кілька днів на її зберігання до сушіння без псування зерна: тобто без потемніння зародка. Якщо ж ми з такою вологістю збираємо кукурудзу в качанах (очищених), то вона може очікувати сушіння мінімум два тижні, а то і більше.  Тобто в елеватора з’являється зазор на обробку цієї кукурудзи. Це дасть змогу пришвидшити збирання зернової з полів, а можливо й уникнути її зимівлі у полях», — додав керівник елеваторного напрямку.

Водночас у цієї технології є нюанс — перед сушінням потрібно буде обтрушувати качан, а для цього в технологію зерносховища потрібно вставити молотилку.

«Під кукурудзу в початках потрібно буде підлаштувати і вузол приймання — окрема яма, інші транспортери, також інший накопичувальний бункер, тобто не традиційний силос, а ємність з іншою системою вивантаження. Тобто тут вже вимальовується інша технологія. Вона не нова, вона є на насіннєвих заводах, тобто нічого складного», — підсумував Сергій Щербань.

Раніше ми писали про способи сушіння кукурудзи без зерносушарки.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus