Чайківський пропонує скасувати мита на імпорт добрив

23 лютого 2023 334 0
Чайківський пропонує скасувати мита на імпорт добрив
Depositphotos

Україні потрібно негайно розв'язувати проблему забезпечення аграріїв мінеральними добривами під сезон 2023/2024 рр. При цьому одним з найдієвіших кроків має стати скасування мита на імпорт добрив в країну.

Таку думку висловив народний депутат України, секретар комітету з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський, пише Latifundist.com.

«Для насичення агроринку потрібно понад 5 млн т азотних добрив. І це переважно імпорт, оскільки виробництво добрив в Україні зараз переживає не найкращі часи. Фактично працюють лише два великих заводи, які минулого року «на двох» виробили дещо більше 1 млн т. Реалії воєнного часу», — пояснив експерт.

За його словами, проблема полягає в тому, що імпорт добрив на сьогодні теж вкрай ускладнений:

  • по-перше, морський шлях доставки можливий тільки через Дунайські порти;
  • по-друге, сама процедура обтяжлива — і значною мірою через необхідність розмитнення;
  • по-третє, дуже складна логістика.

«Ситуацію ускладнює те, що запаси добрив в Україні фактично вичерпані. Все, що завозиться, розкуповується з коліс. Зрештою, це обертається тим, що аграрій втрачає тричі: чекає довго, купує дорого і в недостатньому об’ємі. З урахуванням того, що посівна-2023 буде проходити в безпрецедентно складних умовах і на тлі «космічних» цін, без державної підтримки агровиробникам буде важко розв’язати цей вузол викликів», — констатує Іван Чайківський.

Читати за темою: В Україні продовжує падати ціна аміачної селітри

Разом з тим, високі ціни на добрива і нестача їх на ринку можуть призвести до серйозних зовнішньоекономічних наслідків — кардинальному скороченню агроекспорту через зниження врожайності чи вимушений перегляд сівозміни агровиробниками. Саме тому, за словами експерта, скасування мита на добрива сьогодні повністю виправдана.

«Згідно з законом про держбюджет-2023, сукупні надходження від сплати ввізного мита у 2023 році заплановані на рівні 35,2 млрд грн. Це дійсно значна сума, але, як відомо, все пізнається в порівнянні. Взагалі, заплановані надходження від мита складають лише 3% від сукупних податкових надходжень, в 17,5 раза поступаються надходженням від ПДВ і в 7,2 раза — надходженням від оподаткування доходів. Тобто, це той самий випадок, коли відміна мита на добрива не тільки не призведе до значних втрат бюджету, а навпроти стимулює додаткові надходження», — наголосив Іван Чайківський.

За його словами, ввізне мито вводиться для досягнення трьох можливих цілей — стимулювання внутрішнього виробництва, обмеження імпорту і наповнення бюджету. У випадку з міндобривами це правило сьогодні не виконується.

«До того ж відміна митних платежів на окремі види товарів з початком війни в Україні вже неодноразово запроваджувалася. У листопаді було скасовано мито на імпорт генераторів і обігрівачів. Днями — знято бюрократичні обмеження на ввезення коптерів і тепловізорів. Я вважаю, що прийшов час допомогти і аграріям», — резюмував Іван Чайківський.

Читайте також: Продовольча безпека світу під загрозою через нестачу добрив

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus