У Держбюджеті-2023 передбачили страхування суден «зернового коридору»

27 лютого 2023 68 0
У Держбюджеті-2023 передбачили страхування суден «зернового коридору»
Kurkul.com

У п'ятницю, 24 лютого, народні депутати ухвалили в другому читанні зміни до Державного бюджету 2023 (законопроєкт №8399). Про це пише Kurkul.com, з посиланням на офіційний вебпортал парламенту України.

Як розповіла народна депутатка, голова парламентського Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа, у змінах до Держбюджету-2023 передбачено страхування суден, які беруть участь у «зерновому коридорі». Це сприятиме експорту агропродукції

«До другого читання ми внесли кілька важливих змін, які були враховані народними депутатами. Одна з головних змін — це норма, що передбачає страхування суден, які беруть участь у «зерновому коридорі» обсягом до 20 млрд грн», — зазначила посадовиця.

Вона також додала, що за 2022 рік, поки працювала зернова угода України з Туреччиною та ООН, було експортовано близько 16 млн т агропродукції.

«Ми зацікавлені, щоб цей аграрний експорт зберігався, бо це і надходження до державного бюджету, і робочі місця для людей. Саме тому я разом з головою фракції «Слуга народу» Давидом Арахамією запропонували внести норму, де йдеться про те, що якщо рф почне саботувати зернову угоду і створюватиме ризики знищення суден, що працюють за цією угодою, то уряд України гарантуватиме матеріальну компенсацію власникам та операторам таких кораблів», — пояснила Роксолана Підласа.

Нагадаємо, термін дії зернової угоди спливає у середині березня. Водночас у Мінагрополітики очікують, що ініціатива продовжиться. Наразі ведуться переговори з Туреччиною та ООН.

Також Україна планує залучити до угоди Миколаївський порт і збільшити асортимент продукції для експорту морем.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus