Оренда сільгоспземлі не може бути альтернативою продажу — експерт

11 березня 2016 82 0
Заборона на продаж землі порушує Конституцію
vkurse.uaЗаборона на продаж землі порушує Конституцію

Мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення не тільки шкодить розвитку агропромислового комплексу (АПК), а й порушує конституційні права громадян, заявив експерт з питань землевпорядкування Анатолій Фучко, повідомляє USI.

«Коли держава передала громадянам акти на землю, тим самим вона передала їм її у власність. Тому заборона на продаж цієї землі є прямим порушенням права власності. Що тим самим суперечить Конституції України», — підкреслив він.

На його переконання, землю не можна ні вкрасти, ні вивезти. Тому головне щоб її добре обробляли, а ось хто це буде робити, особливого значення не має.

Експерт не бачить нічого страшного у тому, що нашу землю можуть скупити іноземні компанії.

«Якщо уряд цього дуже боїться, то можна прописати у законі заборону на продаж землі іноземцям, взяти приклад, скажімо, з Кіпру, де до недавнього часу офіційними власниками землі і взагалі будь-якого бізнесу могли бути тільки кіпріоти, — вважає експерт.

На думку Анатолія Фучка, оренда сільгоспземлі не може бути альтернативою продажу. Оскільки вкладати серйозні кошти в освоєння і обробку землі будуть тільки власники. Орендарі навпаки тільки виснажують землю, намагаючись отримати максимальний прибуток за мінімальний відрізок часу.

Виконано за допомогою Disqus