Розмінування на полях Дніпровщини не закінчать до посівної

6 березня 2023 58 0
Розмінування на полях Дніпровщини не закінчать до посівної
Kurkul.com

Напередодні посівної - 2023 на територіях в зоні бойових дій неможливе швидке розмінування земель, через брак фахівців з розмінування та втрати серед особового складу ДСНС.

Про це повідомив у ході звітної конференції Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області заступник начальника ГУ з реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України у Дніпропетровській області, полковник служби цивільного захисту Олег Кушнірук, пише Фермер Придніпров'я

За словами чиновника, в області діє всього 5 оперативних піротехнічних розрахунків, які займаються розмінуванням. Три з них наразі допомагають сусіднім областям. Це Харків і Херсонський напрямок.

«Людей дуже мало. Тому фізично немає можливостей зачистити сільськогосподарські землі швидко і встигнути до початку сівби. Термінового розмінування потребують землі громад у межах Криворізького, Нікопольського і Синельниківського районів», — говорить Олег Кушнірук.

Він також повідомив, що зараз відомство отримало додаткові посади, створено додаткові розрахунки піротехніків для розмінування, але вони повинні пройти навчання, перед тим, як вийти на розмінування полів, щоб уникнути випадків травмування чи загибелі людей. На жаль, за його словами, вже 55 працівників ДСНС загинули при виконанні завдань.

«На сьогодні подано заявок на очищення площі 1100 га. І в будь-якому випадку визначається, яке поле першочергове, яке друге, третє і т.д.», — зазначив Олег Кушнірук у ході виступу перед аграріями Дніпровщини.

Він додав, що земельні ділянки за 20 км до лінії фронту не значаться у відповідальності ДСНС. Це зона гарнізонів ЗСУ, тому там, доки тривають бойові дії, розміновувати територію ніхто не допустить.

© Микола Сирота, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus